jeśli moge coś od siebie dodać.. swojego czasu czytałem znakomity artykuł na temat wędkowania w tibii. kilka wniosków które udało mi się wyciągnąć znacznie ułatwiło mi życie.
ogrom ludzi łowiąc ryby po prostu klika na wędke prawym a potem lewym gdzie popadnie. błąd

. skill narasta tylko i wyłącznie w momencie kiedy wyciąga się rybkę. więc takie klikanie to tylko strata czasu. mnie samemu będąc już w okolicach do 40 punktu udawało się robić po 2-3 skille dziennie jak mi się nudziło

. metoda jest prosta - stajesz nad brzegiem i wyobrażasz sobie że morze jest podzielone na kwardraty (bo jest tak w istocie). i jedziesz wędką od jednej do drugiej strony linijka po linijce łowiąc w każdym kwadracie tylko raz. na początku to się wydaje trudne, ale po zrobieniu tak kilku punktów jest banalne.
oooooxx321
oooxxxxxxx
ooooxxxxxx
ooooAxxxxx
oooooxxxxx
oooooxxxxx
oooooxxxxx
jeśli przyjmiemy że 'o' jest lądem -brzegiem morza, a 'x' wodą, Ty stoisz w punkcie A to łowić należy kolumnami - najpierw od jedynki do dołu potem dwójka do dołu itd. jak skończą się kwadraty z wodą to się przenosimy tak, żeby na ekranie nie było widać "obłowionych" już miejsc. dzięki takiemu metodycznemu łowieniu wytrenowanie fishingu to bajka

- najważniejsze to pamiętać że skill rośnie tylko po wyciągnięciu ryby - nie pozarzuceniu wędki.
i jeszcze było pytanie po co wysoki skill fishingu. autor owego artykułu skąd mam te informacje napisał, że każdy powinien miec ze sobą wędkę. tych parę oz. może uratować czasem życie.
mam nadzieję że nie przynudzałem

.