Zobacz pojedynczy post
stary 01-12-2008, 17:35   #66
Surojad
Użytkownik Forum

Surojad's Avatar

Data dołączenia: 18 08 2008
Lokacja: o.Olsztyn

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch Pokaż post
Cóż, sumienie w Polsce jest nierozłącznie związane z kościołem katolickim, a on nie zakazuje zabijania zwierząt - według niego zwierzęta istnieją dla nas.

Ja katolem nie jestem, ale to nic nie zmienia. Mięsa sobie odmawiać nie będę.

Btw, my żyjemy w zgodzie z tym, co od tysięcy lat robili nasi przodkowie, a Ty ulegasz zielonej propagandzie. I kto tu postępuje wbrew logice? ; )

Rośliny też żyją. Też mordujesz.
Tak rośliny żyją ale nie odczuwają w taki sam sposób bólu jak ty czy ja.
Zresztą jak roślina cierpi?
Może centralnym układem nerwowym, którego nie posiada?
A tak swoją drogą znacznie łatwiej temat cierpienia sprowadzić do absurdu w drugą stronę - od zwierząt do roślin jest cała galaktyka, to dwa zupełnie inne światy!Więc nie mów ,że ja je morduje -.-'

Apropo wiary:

Cytuj:
Kilka cytatów:

I rzekł Bóg: Oto wam daję wszelką roślinę przynoszącą ziarno po całej ziemi i wszelkie drzewo, którego owoc ma w sobie nasienie — dla was będą one pokarmem. (…) Pokarmem twym są płody roli. (Księga Rodzaju 1,29; 3,18)

Nie zabijaj. (Księga Wyjścia 20,13)

Cóż mi po mnóstwie waszych krwawych ofiar? — rzecze Pan. (…) Ręce wasze pełne są krwi. Obmyjcie się, bądźcie czyści! (…)
Przestańcie czynić zło! Zaprawiajcie się w dobrem! (Księga Izajasza 1,11-17)

Kiedy składacie Mi całopalenia i wasze ofiary, nie znoszę tego, a na ofiary biesiadne z tucznych wołów nie chcę patrzeć. (…) Niech sprawiedliwość wystąpi jak woda z brzegów i prawość jak strumień nie wysychający wyleje! (Księga Amosa 5,22-24)

Lubią ofiary krwawe i chętnie je składają, lubią też mięso, które wówczas jedzą, lecz Pan nie ma w tym upodobania. (Księga Ozeasza 8,13) Miłości chcę, a nie ofiary, i poznania Boga, a nie całopaleń. (Księga Ozeasza 6,6)

Zrozumcież wreszcie, co to znaczy: Miłosierdzia chcę, a nie ofiary! (Jezus wg Ewangelii Mat. 9,13)
Poza tym uważam ,że to kościół (kiedyś tam.. w średniowieczu chyba ;p)
tak samo jak robił krucjaty i tak samo jak wywalał ewangelie z Biblii
(bo były sprzeczne z tym co w tamtych czasach głosił kościół)sfałszował po części Pismo Święte tak aby jedzenie mięsa nie było uważane za grzech...
Ale to tylko moja skromna opinia

Ostatnio edytowany przez Surojad - 01-12-2008 o 18:02.
Surojad jest offline   Odpowiedz z Cytatem