Temat: 5 teaser
Zobacz pojedynczy post
stary 05-12-2008, 22:23   #13
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Slythia Pokaż post
Lecz nie każdy ma talent do nauki języków obcych i nie każdy miał szansę się go uczyć od małego... Jak zacznie się później, to sama szkoła nie wystarczy, by opanować biegle jakikolwiek język. Nie patrzcie tylko przez pryzmat własnych doświadczeń.
Cóż, u mnie pewnie też nauka w szkole by nie wystarczyła, bo wiem jaka jest sytuacja z angielskim w szkołach i w gimnazjum na profilu językowym widziałem to kaleczenie języka. Co nie zmienia faktu, że przy odrobinie pracy i ewentualnych dodatkowych lekcjach (które w okresie podstawówki owszem miałem, przez rok z groszem) można osiągnąć o niebo lepsze wyniki. Z dodatkowych lekcji też nie wyniosłem tak wiele, mój angielski zawdzięczam filmom, piosenkom (-> guglowanie słów, których nie rozumiem) i częstemu ćwiczeniu w praktyce (tak, tak... Tibia! I insze gierki z międzynarodową społecznością, także głosowo przy clanwarach w CoD 1 ^^).

I nie, nie jestem szczególnie utalentowany językowo, bo mój niemiecki ssie mocno i namiętnie, chociaż podobno uczę się go w szkole od 5 lat. Cóż, nie używam w praktyce.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Slythia Pokaż post
Nieznajomość angielskiego nie ogranicza zbytnio kariery zawodowej.
Ogranicza. Widziałem jakie problemy ze znalezieniem nowej pracy miała moja matka, która angielskiego nie zna w ogóle, a niemiecki odrobinkę.