Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Slythia
Lecz nie każdy ma talent do nauki języków obcych i nie każdy miał szansę się go uczyć od małego... Jak zacznie się później, to sama szkoła nie wystarczy, by opanować biegle jakikolwiek język. Nie patrzcie tylko przez pryzmat własnych doświadczeń.
|
Cóż, u mnie pewnie też nauka w szkole by nie wystarczyła, bo wiem jaka jest sytuacja z angielskim w szkołach i w gimnazjum na profilu językowym widziałem to kaleczenie języka. Co nie zmienia faktu, że przy odrobinie pracy i ewentualnych dodatkowych lekcjach (które w okresie podstawówki owszem miałem, przez rok z groszem) można osiągnąć o niebo lepsze wyniki. Z dodatkowych lekcji też nie wyniosłem tak wiele, mój angielski zawdzięczam filmom, piosenkom (-> guglowanie słów, których nie rozumiem) i częstemu ćwiczeniu w praktyce (tak, tak... Tibia! I insze gierki z międzynarodową społecznością, także głosowo przy clanwarach w CoD 1 ^^).
I nie, nie jestem szczególnie utalentowany językowo, bo mój niemiecki ssie mocno i namiętnie, chociaż podobno uczę się go w szkole od 5 lat. Cóż, nie używam w praktyce.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Slythia
Nieznajomość angielskiego nie ogranicza zbytnio kariery zawodowej.
|
Ogranicza. Widziałem jakie problemy ze znalezieniem nowej pracy miała moja matka, która angielskiego nie zna w ogóle, a niemiecki odrobinkę.