Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch
Cóż, u mnie pewnie też nauka w szkole by nie wystarczyła, bo wiem jaka jest sytuacja z angielskim w szkołach i w gimnazjum na profilu językowym widziałem to kaleczenie języka. Co nie zmienia faktu, że przy odrobinie pracy i ewentualnych dodatkowych lekcjach (które w okresie podstawówki owszem miałem, przez rok z groszem) można osiągnąć o niebo lepsze wyniki. Z dodatkowych lekcji też nie wyniosłem tak wiele, mój angielski zawdzięczam filmom, piosenkom (-> guglowanie słów, których nie rozumiem) i częstemu ćwiczeniu w praktyce (tak, tak... Tibia! I insze gierki z międzynarodową społecznością, także głosowo przy clanwarach w CoD 1 ^^).
|
A mi tak łatwo język nie przychodzi. I co to oznacza? Że jestem leniwa i się sama nie uczę? Tłumaczę ciągle teksty, krótsze, dłuższe... Lecz nie uważam, że biegle posługuje się angielskim.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch
Ogranicza. Widziałem jakie problemy ze znalezieniem nowej pracy miała moja matka, która angielskiego nie zna w ogóle, a niemiecki odrobinkę.
|
Nie ogranicza. Moi rodzice w ogóle nie znają języków (prócz resztek rosyjskiego) i jakoś mają dobrą pracę. Oboje.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rocket Slayer
Jeżeli zawczasu nie myśli się o przyszłości to później się płacze, moja droga. Tak było od zawsze.
|
Przepraszam, to w takim razie miałam myśleć o językach od podstawówki, kiedy to nikt nie przywiązywał do nich większej wagi?
Z Twojej wypowiedzi wynika, iż język ma znaczenie tylko przy zagranicznych wyjazdach. Jakoś na razie nie wybieram się do pracy na zachód, na wycieczkach można spokojnie operować polskim. Znam osoby, które zarabiają dość dużo... a w ich pracy nie jest wymagany angielski. Tak naprawdę niezbędny jest tylko, gdy chcesz zatrudnić się w jakiejś międzynarodowej korporacji i to tylko w przypadku, jak Twoje stanowisko będzie wymagało kontaktów zagranicznych. Jak mi nie wierzysz, to poczytaj ogłoszenia dot. pracy. Jak na razie spotkałam się tylko z jednym, gdzie zaznaczali, że potrzebują język... niemiecki.
Znam wiele osób zdolnych, inteligentnych, którzy nie do końca potrafią posługiwać się językiem obcym. Lecz czy to jest ich wina, że za czasów ich edukacji nikt do tego nie przywiązywał większej wagi?
Lecz nie o tym jest ten temat...
@topic
Ten teaser nic nowego nie wnosi. Wszystko to, co zostało w nim opisane, jest już powszechnie znane. Przedstawiono w nim tylko potworki oraz, w jakiś sposób, pokazano ich siłę. Nic specjalnego.
@down
Zastanów się, w jakiej branży tak naprawdę potrzebny jest język. I na jakich stanowiskach. Ja kończę temat.