Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Slythia
Nie ogranicza. Moi rodzice w ogóle nie znają języków (prócz resztek rosyjskiego) i jakoś mają dobrą pracę. Oboje.
|
Jeśli mogę się spytać:
1) Jak długo oni tam pracują? Od 15 lat+?
2) Czy to branża, gdzie nie trzeba wykorzystywać takich umiejętności?
3) Czy uważasz, że to dotyczy tak samo starszych osób pracujących już od dłuższego czasu w tym samym zawodzie?
Cytuj:
Przepraszam, to w takim razie miałam myśleć o językach od podstawówki, kiedy to nikt nie przywiązywał do nich większej wagi?
|
Nie. Należało się z nimi POWOLI zapoznawać by w gimnazjum zacząć z lepszej pozycji.
Cytuj:
Z Twojej wypowiedzi wynika, iż język ma znaczenie tylko przy zagranicznych wyjazdach.
|
Przy kontaktach z zagranicznymi kontrahentami... Poszerza on możliwości rozwoju firmy, liczbę posad.
Cytuj:
Jakoś na razie nie wybieram się do pracy na zachód, na wycieczkach można spokojnie operować polskim.
|
Jak jeździsz z rodziną (ewentualnie przewodnikami), która wszystko za ciebie zrobi to się nie dziw.
Cytuj:
Znam osoby, które zarabiają dość dużo... a w ich pracy nie jest wymagany angielski.
|
Ja takich nie znam. Zapewne jest ich bardzo mało.
Cytuj:
Tak naprawdę niezbędny jest tylko, gdy chcesz zatrudnić się w jakiejś międzynarodowej korporacji i to tylko w przypadku, jak Twoje stanowisko będzie wymagało kontaktów zagranicznych.
|
Nie karm ludzi tą paszą, proszę.
Cytuj:
Znam wiele osób zdolnych, inteligentnych, którzy nie do końca potrafią posługiwać się językiem obcym.
|
...ale potrafią na tyle by się w prosty sposób porozumieć i przetłumaczyć w części teasera.
Cytuj:
Lecz czy to jest ich wina, że za czasów ich edukacji nikt do tego nie przywiązywał większej wagi?
|
NIE!!!!!!!!!!!!!!!!
@topic
Podsumowanie TS-a, nothing special