Zobacz pojedynczy post
stary 09-12-2008, 22:02   #54
Fred_Flintston
Zbanowany

Fred_Flintston's Avatar

Data dołączenia: 01 07 2008
Lokacja: Bedrock
Wpisy bloga: 2

Świat: Prehistoryczny
Domyślny

Ostatni post na dzisiaj:

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bloodwin Pokaż post
A rozumiem. Czyli jak jakaś religia ukształtowała świat to znaczy, że jest prawdziwa?
Można tak powiedzieć, z Bożą pomocą stworzyła cywilizację, może po prostu Bóg chciał, żeby to katolicyzm był dominujący?

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bloodwin Pokaż post
Hmm daj mi 10 lat i moja religia stworzy lepszy świat i będzie ja wyznawać większość ludzi świata. Zmienisz wtedy wyznanie jak mi się uda?
Obecnie następuje islamizacja Europy (i nie tylko), właściwie to już teraz islam ma więcej wyznawców - czy to ma obrazować "prawdziwość" danej religii? Bóg wie

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil Pokaż post
Religie z czasow antycznych ksztaltowaly cala owczesna cywilizacje przez okresy raptem kilku do kilkunastu wiekow, porownywalnie z chrzescijanstwem, na relatywnie podobna skale. A potem upadly.
A na rzecz czego upadły? Chrześcijaństwa.
I zdecydowanie antyk rozwijał się słabiej od chrześcijaństwa. Zresztą, są tu porównywane różne kultury z różnych lat, dane nie mogą być miarodajne. Bardziej wolałbym porównywanie Christianitas - średniowieczny islam.

PS Mniej więcej podobny do mojego punkt widzenia co do doktryny Krk prezentuje Nari (polecam przejrzeć jego post na pierwszej stronie tematu). Niestety, jak 90% polskich katolików wierzy w opętania i szatany...

Cytuj:
Hehe, wiec odłamy są gorsze? Religie z jednym bogiem wyglądającym inaczej niż bóg chrześcijański lub allach są gorsze?
Tak, bo czczą jakieś duszki czy drzewka (pogaństwo) lub też w ogóle nikogo nie czczą (buddyzm).

Ostatnio edytowany przez Fred_Flintston - 09-12-2008 o 22:06.
Fred_Flintston jest offline   Odpowiedz z Cytatem