Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dwik
Ktoś przystawia Ci pistolet do głowy i daje wybór. Albo Ci strzeli w łeb albo robisz mu laskę. Czy to nadal wolna wola, i dobrowolny wybór czy jednak jakiś rodzaj przymusu?
|
To już szantaż.
Cytuj:
I żaden katolik mi nie powie, że Bóg wszystko może bo sami nie wiedzą czy to prawda bo nie ma takowego dowodu.
|
Błędne koło. Ty też nie masz dowodu, że Bóg nie może wszystkiego.
Cytuj:
Jak każdy wie by jakieś reakcje chemiczne i fizyczne obowiązywały to potrzebne są co? - cząsteczki. Nie ważne jakie, muszą być. Za czym idzie musi być miejsce, na którym istnieje jakieś życie. A ponieważ astronauci narazie takowego nie stwierdzili no to pff... chwila. Wiele wskazuje na wyobraźnię.
|
A gdzie niby jest Bóg i te trójkąciki? Jasne, że w wyobraźni. Tak samo tutaj.
Cytuj:
Pełny katolik= doinformowany, oraz douczony katolik, inaczej doskonały katolik.
|
Nikt nie jest doskonały.
Cytuj:
A tak na marginesie to piekło/niebo/czyściec to stany duszy, które się, bądź co bądź, wybiera samemu.
|
To się dzieje po śmierci, a po śmierci człowiek traci świadomość, więc nie może podejmować żadnych decyzji.
Cytuj:
Chyba, że pójdziesz do spowiedzi, będziesz żałował za grzechy, to Ci odpuści. Następnie znów będziesz kradł, przeklinał, pluł na ziemię, po czym idziesz po raz kolejny do spowiedzi i ''obmywasz się z grzechów'', a i trzeba pamiętać o tym, że żałujesz ofc.
|
Z tego co uważałem na lekcjach religii to są tam grzechy śmiertelne... Czy coś w ten deseń.
Cytuj:
Poza tym, wszystko co istnieje zostało stworzone przez Boga więc...
|
Hmmm, a ja myślałem, że samo się wykształciło. Jeśli już Bóg coś stworzył to pierwowzór, który wyewolułował w to, co teraz widzimy.
Cytuj:
Tak sobie myślę,, czy Bóg mógł przewidzieć, że kiedyś przyjdzie na świat taki muł, który będzie układał na siłę 80 pytań
|
Jeśli Bóg istnieje, to skoro jest nieomylny to tak.
Btw.
Cytuj:
aby przekonać innych żeby przestali wierzyć?
|
A gdzie Cię tutaj przekonują do porzucenia wiary? Napisali pytania, abyś się zastanowił nad nimi.
To, że niektóre są absurdalne to druga strona medalu.