Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dragon-Fly
O ile wiem to na religii uczą o wychowaniu chrześcijańskim (mylę się?).
|
Mnie uczono o nienawiści do Żydów, Jehowców, o doskonałym kościele i o tym, dlaczego jestem zły.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez 19Darmi92
Adama i Ewy nie bylo taa... to zalezy jakas wersje przyjmiesz wedlug historykow czlowiek inaczej powstal niz wedlug bibli   dzieki elo zaablusnol swoja wiedza 
|
Stary Testament = metafory. Tu nie ma wątpliwości.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Glamri
Jesli chodzi o tego typu teksty to zdecydowanie polecam lekturę Friedricha Nietzsche - Antychryst. (czy Antychrześcijanin - różnie to tłumaczą, zalezy od wydawnictwa). Książka zadająca wiele pytań udziela wielu odpowiedzi drogą retoryki. Różni się od tego tekstu tym, że jednak jest zdecydowanie o wiele głębiej i sensowniej przemyślana przez jej autora. Mi pomogła podjąć decyzję. ; )
|
Może niech sie za Nietzschego od razu nie biorą. Nietzsche poza dobrymi odpowiedziami strasznie mąci w głowie. Polecałbym za to Wilsona.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dj Fara0n
Masło maslane. Katolicyzm = zaklamanie. Czyli zakłamianie zaklamania? Wychodzi wiec prawda czy zakłamanie do potegi?
~~
|
Masz prawo wyrażać własną opinie, ale nie masz prawa nikogo obrażać. To, że jest to Internet wcale Cie z tego nie zwalnia. Swoją drogą, jak odkryłeś, że katolicyzm to zakłamanie? Czemu odrzuciłeś wiarę katolicką? Bo tak jest wygodniej? Bo 'wszyscy tak robią'? A może z 'głębszych przemyśleń'?
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dr.Unknown
Co do postawy kleru - ludzie się różnią. W gimnazjum miałem świetnego księdza, z którym można było porozmawiać na różne tematy. Niestety wspomnienia związane z liceum nie są takie piękne. Waldemar był najgorszym typem nauczyciela religii, jakiego można sobie wyobrazić - na wszystkie pytania wyrażające wątpliwości co do nauczanych treści, odpowiadał tak samo: "Jak ty mało wiesz...", "Nie znasz się.", "Czytałeś Biblię? A ja tak", "A ty jak zwykle swoje."
|
Albo ''Tak musi być'', ''Musisz to zrozumieć''.
Najlepsza syt. z religią była w podstawowej. Potem katecheci byli 'wyższy' od uczniów, co kończyło sie pałami i uwagami z racji 'wjeżdżania na ambicje'.
Jak ktoś lubi zagadki, to tu jest kolejna. Jak sie ima wolna wola do planu boskiego.
@Evil Maul:
Zawołaj, jakby Ci ktoś to już przeczytał.