Zobacz pojedynczy post
stary 10-12-2008, 16:07   #107
Fred_Flintston
Zbanowany

Fred_Flintston's Avatar

Data dołączenia: 01 07 2008
Lokacja: Bedrock
Wpisy bloga: 2

Świat: Prehistoryczny
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bloodwin Pokaż post
Heh. Kopernik przedstawił w swoim dziele Ziemie jako planete poruszającą się, tak? A jak wiemy planeta to kulisty kształ. Podwójna herezja.
Krk nigdy nie twierdził, że Ziemia jest płaska (przecież pisałem już o tym w poprzednich postach...).

Cytuj:
A nawet jeśli zakazano tej książki z tego powodu, że mówiła tylko o poruszaniu się Ziemi to dalej przegrywasz. Bo niestety ale DALEJ występuje tu sprzeczność nauk kościoła z tym jak było naprawdę a jak oni nauczali.
"O obrotach..." została wpisana do Indeksu Ksiąg Zakazanych dopiero pod wpływem sprawy Galileusza.
A do Kościoła Kopernik również należał, nawet swoje dzieło zadedykował papieżowi.

Cytuj:
Nie było dowodów? No właśnie się ukazały w postaci tej książki. A oni je postanowili zakazać, bo to nie było im na rękę. Wiesz jaki krzyk by się podniósł gdyby ktoś śmiał zarzuć KK kłamstwo?
Właśnie próbuje Ci wytłumaczyć, że praca Kopernika była "o obrotach", ale nie zawarł on w niej dowodów to potwierdzających!
Dodatkowe info: w pracach nad kalendarzem gregoriańskim (1577 - 1582) brał udział jezuita Christoph Clavius, opierając się na właśnie na pracy Kopernika. Mimo, że tekst znajdował się już wtedy na Indeksie, nie przeszkodziło to Krk skorzystać z niego. To mówi samo za siebie jaka była cenzurza w Krk

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Xr3 Pokaż post
Jestem za wyburzeniem wszystkich budynków kościoła i całkowitym zlikwidowaniu owej instytucji. Osoby, które nią kierują, wypaczają i ogłupiają młode, zarówno jak i stare umysły, które są łatwo podatne na manipulację. Religijność jest czynnikiem, który wyniszcza całe pokolenia i środowiska społeczne. Celowe wykrzywianie mentalności ludzkiej, wmawiając im niestworzone opowieści o niebie i piekle, jest gangreną tego kraju, narodu i prawie całego gatunku ludzkiego, który pogrążył się w mrokach bycia zmanipulowanym, przez kilku cwaniaków, którzy poprzez głoszenie nie logicznych absurdów, doprowadzili do bezsensownej śmierci milionów ludzi.

To jest moje zdanie.
Ja p****lę...

Ostatnio edytowany przez Fred_Flintston - 10-12-2008 o 16:19.
Fred_Flintston jest offline   Odpowiedz z Cytatem