Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bloodwin
Heh. Kopernik przedstawił w swoim dziele Ziemie jako planete poruszającą się, tak? A jak wiemy planeta to kulisty kształ. Podwójna herezja. 
|
Krk nigdy nie twierdził, że Ziemia jest płaska (przecież pisałem już o tym w poprzednich postach...).
Cytuj:
A nawet jeśli zakazano tej książki z tego powodu, że mówiła tylko o poruszaniu się Ziemi to dalej przegrywasz.  Bo niestety ale DALEJ występuje tu sprzeczność nauk kościoła z tym jak było naprawdę a jak oni nauczali.
|
"O obrotach..." została wpisana do Indeksu Ksiąg Zakazanych dopiero pod wpływem sprawy Galileusza.
A do Kościoła Kopernik również należał, nawet swoje dzieło zadedykował papieżowi.
Cytuj:
Nie było dowodów? No właśnie się ukazały w postaci tej książki. A oni je postanowili zakazać, bo to nie było im na rękę. Wiesz jaki krzyk by się podniósł gdyby ktoś śmiał zarzuć KK kłamstwo?
|
Właśnie próbuje Ci wytłumaczyć, że praca Kopernika była "o obrotach", ale nie zawarł on w niej dowodów to potwierdzających!
Dodatkowe info: w pracach nad kalendarzem gregoriańskim (1577 - 1582) brał udział jezuita Christoph Clavius, opierając się na właśnie na pracy Kopernika. Mimo, że tekst znajdował się już wtedy na Indeksie, nie przeszkodziło to Krk skorzystać z niego. To mówi samo za siebie jaka była cenzurza w Krk
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Xr3
Jestem za wyburzeniem wszystkich budynków kościoła i całkowitym zlikwidowaniu owej instytucji. Osoby, które nią kierują, wypaczają i ogłupiają młode, zarówno jak i stare umysły, które są łatwo podatne na manipulację. Religijność jest czynnikiem, który wyniszcza całe pokolenia i środowiska społeczne. Celowe wykrzywianie mentalności ludzkiej, wmawiając im niestworzone opowieści o niebie i piekle, jest gangreną tego kraju, narodu i prawie całego gatunku ludzkiego, który pogrążył się w mrokach bycia zmanipulowanym, przez kilku cwaniaków, którzy poprzez głoszenie nie logicznych absurdów, doprowadzili do bezsensownej śmierci milionów ludzi.
To jest moje zdanie.
|
Ja p****lę...