Zobacz pojedynczy post
stary 10-12-2008, 20:05   #122
Vavi
Użytkownik Forum

Vavi's Avatar

Data dołączenia: 23 05 2008
Lokacja: Gdynia

Stan: Na Emeryturze
Imię: Vavi
Gildia: Kumple
Vavi ma numer GG 1304842
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Fred_Flintston Pokaż post

Prawda. Tylko takie rozumowanie (tzn. że można oceniać wartość religii po ilości wymordowanych ludzi) jest całkowicie chybione. W tym bowiem względzie przeważają "ateiści" (komunizm, nazizm). Czy przez to można uznać, że ateizm jest zbrodniczy?
Nie można oceniać wartości religii po ilości wymordowanych ludzi? Kościół jest wspólnotą złożoną z ludzi. Dlaczego więc nie mogę jej oceniać według zachowań jego członków? Katolicyzm może sam w sobie nie wymordował 10 milionów Indian. Jednak z tego co mi wiadomo- pozwalał na to, tolerował, akceptował. Powiedziałbym, że nawet poparł. Oczywiście wszedł tam ze swoimi butami by zarobić.
Nie mamy oceniać religii ze względu na biblię, bo to zbiór metafor
Nie mamy oceniać religii ze względu na księży/świeckich katolików, bo to tylko ludzie.
Nie mamy oceniać religii ze względu na historię, ponieważ to były ludzkie błędy i dawno temu.
Nie mamy oceniać religii zer względu na naukę, ponieważ nie wyklucza ona istnienia boga.
To na co mam się powołać podając argumenty przeciw ?

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Fred_Flintston Pokaż post
Krk nigdy nie twierdził, że Ziemia jest płaska (przecież pisałem już o tym w poprzednich postach...).
Na pewno jednak miał swoją teorię i nie dopuszczał innych. Podobnie dzisiaj działają bracia Kaczyńscy.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nari Pokaż post
Religie nie były powodem, lecz narzędziem. Tu raczej chodziło o ludzkie słabości i żądze władzy. Patrz na Watykan- Papieże żądni potęgi a z drugiej strony biedni, uczciwi i religijni chłopi, którzy również należą do religii. Czyli więc był to raczej oficjalny powód, nie praktyczny.
Gdyby nie było religii ludzie nie dawaliby się tak łatwo manipulować- nie byłoby ich czym zastraszać.

"Choć droga jest bez końca, Pozornie bez znaczenia
Mniemam, że mam powody, By drogi swej nie zmieniać."

Ostatnio edytowany przez Vavi - 10-12-2008 o 20:10.
Vavi jest offline   Odpowiedz z Cytatem