Ja nie polecam kupować windowsa na licencji oem, mam już 3 na 3 róznych kompach i ostatnio dowiedziałem się, że win xp pro który kupiłem za ponad 500 złotych mogę wywalić do kosza bo jest za dużo razy aktywowany, a tylko na jdednym komputerze. W ogóle śmieszne są licencje i uważam, że powinna na przykłąd UE siętym zainteresować bo nie może do mnie dojść, że wydaję 500 złotych, a po częstszych formatach nie można go legalnie używać. Dlaczego? Już nie wspomnę o tym, że jak zmienisz komputer to poprzedniąwersję oem możesz wyrzucić do kosza... Rozumiem, że oem jest tańszy bo nie ma pomocy technicznej której nie potrzebuję ale dlaczego takie ograniczenia? Windows w pełnej wersji box kosztuje około 2000 złotych, a więc ja pytam dlaczego system jest taki drogi, przecież używa go podobno ponad 90% ludzi na świecie więc powinien być tańszy. Nie dziwię się, że oprogramowanie cad itp. jest drogie bo ma tylko określoną grupę odbiorców i nie tyle co windows, ale z cenami microsoft przy takie grupie odbiorców przesadza. Ja już raczej nie kupię legalnego Windowsa, chyba, że będzie za grosze w laptopie bo jako legalny użytkownik jestem za bardzo dymany w dupę. I pomyśleć, że kupiłem legalnego office'a.
Co do gier to często nie kupuję ale również nie ściągam, filmy za to czasem ściągam, a to dlatego, że mamy mały wybór w sklepach, a ja nie przepadam za filmami które ostatnio są w kinach. Brakuje mi teżserwisów gdzie mógłbym oglądnąć raz film za jakieś kilka złotych (do 10), czy stream czy do pobrania to nie ma znaczenia.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lechista
@Up
Po co kupować chleb jak można ukraść ??
|
Głupie porównanie bo chleb zniknie w takim wypadku, a gra nikomu nie zniknie, ja nie naraziłem nigdy na straty żadnej firmy dlatego bo nie miałem pieniędzy więc sobie coś ściągnąłem. Gdybym nie mógł ściągać to i tak bym nie kupił, inaczej bym wykorzystał czas. Będąc dzieckiem rodzice nie sypali mi setkami złotych, a wiesz ile gry kosztowały... Jedynie pamiętam, że często kupowałem cd-action itp. czasopisma komputerowe.
Jestem za kupowaniem legalnego oprogramowania bo wiem ile muszą namęczyć się graficy, programiści i inni, ale nas Polaków dymają i to bardzo, będąc na wakacjach w kilku innych krajach to te same gry co są u nas są często dwukrotnie tańsze, a o średnich zarobkach Polaków nie będę wspominał. I popatrzcie ile jest głupich zabezpieczeń w tych legalnych wersjach, a jak lekko mają piraci -> thepiratebay.org, i gra, a nie zabawa w cracki no cd czy aktywowani produktów.
Możecie się oszukiwać, ale legalnych użytkowników się nie szanuje tylko sprawdza na każdym kroku czy używają licencjonowanego oprogramowania. Teraz windows mam na licencji msdnaa bo siostra studiuje, ale już prędko nie kupię dopóki zasady licencji się nie zmienią.