Zobacz pojedynczy post
stary 26-12-2008, 22:53   #10
Bordo
Użytkownik Forum

Bordo's Avatar

Data dołączenia: 18 06 2007
Lokacja: Poznań
Wpisy bloga: 3

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Bordolinio
Profesja: Paladin
Świat: Guardia
Poziom: 84
Domyślny

W linku podanym przez kogoś wyżej jest wszystko wyjaśnione. Zacytuję najważniejszy moment, warto przeczytać! Podejrzewam, że na tym polega większość aukcji:

Cytuj:
Przeanalizujmy hipotetyczny przykład aukcji telewizora LCD wartego 1.000zł, w której bierze udział trzech użytkowników (przyjmijmy dla uproszczenia obliczeń, że koszt 1 podbicia o wartości 10 groszy to 1zł, a nie 1,22zł).

Załóżmy, że użytkownicy licytują się, podbijając cenę do 60zł. Jest to bardzo atrakcyjna oferta. Jeśli jest ich trzech i licytują na przemian, to każdy z nich poniósł już koszt 200 podbić (60zł = 600 podbić zrobionych przez 3 użytkowników), czyli 200zł.

Użytkownik trzeci nie chce już więcej wydawać. Godzi się na przegraną z kretesem i odchodzi z kontem chudszym o 200zł. Pozostaje dwóch graczy, którym zależy na nowym telewizorze.

Kolejno licytują się, podbijając cenę do 120zł (czyli o kolejne 60zł). Kosztuje ich to 600 podbić, czyli po dodatkowe 300zł na głowę (razem już 500zł). W tym momencie uświadamiają sobie, że nie pozwolą komuś zgarnąć ich telewizora, tracąc przy tym 620zł!

Takie myślenie wydaje się logiczne, licytacja trwa więc dalej. Cena jest podbijana aż do 183,30zł (czyli o 63,30zł równe 633 podbiciom). Wynika z tego, że użytkownik A podbił cenę dodatkowe 317 razy, a użytkownik B - 316. W tej chwili użytkownik A prowadzi więc w aukcji, mając łączne koszty: 500zł za poprzednie podbicia + 183,30zł za cenę produktu + 316zł za podbicia. Razem użytkownik A za telewizor może zapłacić 999,30zł, oszczędzając na telewizorze ledwie 70 groszy.

Użytkownik B ma teraz możliwość: albo odejść z niczym i zapłacić 683,30zł za podbicia, albo przebić cenę o 10 groszy i zapłacić 1.000,40zł, ale mieć telewizor wart 1.000zł, czyli zapłacić za niego o 40 groszy więcej, niż w sklepie. Nie trudno zgadnąć, że wybierze opcję z telewizorem.

Problem jednak w tym, że użytkownik A będzie wtedy miał podobny dylemat - przebić przeciwnika i przepłacić kilka groszy za telewizor, czy odejść z niczym mając o te kilka groszy więcej (ale wciąż o niemal 700zł mniej).

Tym sposobem tworzy się zamknięte koło, które może zatrzymać tylko brak funduszy jednego z licytujących. Obydwoje stracą, ale walka jest o to, kto straci o 1.000zł mniej, czyli dostanie telewizor.

Sytuacja staje się bardziej skomplikowana przy większej ilości użytkowników biorących udział w aukcji, ale ogólnie nie trudno z licytowania okazji przejść do licytowania "kto dopłaci mniej".

... Lubię mangę. A Ty? : ]

Zależy mi na Twojej opinii na mój temat.
Jeśli mnie polubiłeś lub chcesz mnie zabić kliknij TUTAJ i napisz co o mnie sądzisz.
Bordo jest offline