Wczoraj pojawiły się jakieś problemy z forum (przynajmniej u mnie) więc odpowiedź dopiero dziś.
OK, więc będzie chyba post pojednawczy. Ja trochę ochłonąłem, co nieco sie wyjaśniło - do rzeczy:
Cytuj:
My prosilismy. Pozatym przez napisanie ze bierzemy tam udzialu chcielismy pokazac nasz swiatowy poziom. Inne polskie strony sie nie dostaly do glosowania, wiele zagranicznych tez nie. Jezeli dana osoba uwaza ze strona X jest lepsza od Y to nawet jak napisze ktos zeby glosowac na Y to madry czlowiek nie zmieni tak odrazu zdania i zaglosuje na strone, ktora jest najlepsza jego zdaniem.
|
Oczywiście rozumiem, że znalezienie się w tej sondzie, to powód do dumy. Do informacji w stylu: "jest sonda, także nasza strona pojawiła się w tej ankiecie, z czego jesteśmy bardzo dumni" nic bym nie miał.
Mnie ugryzły te dwa zdania, które zacytowałem w pierwszym moim poście w tej dyskusji.
Cytuj:
Nie czytasz ze zrozumieniem. Ja nie napisalem, ze skoro oni zrobili to my tez mozemy. Ja napisalem w odpowiedzi na twoj zarzut, ze to juz taka natura polakow i ze w takim ukladzie na innych stronach adminami sa tez polacy bo napisali tak. To zadna natura polakow/brazylijczykow czy innej nacji, to poprostu chwyt marketingowy, reklama, kazdy chce osiagnac jak najwyzsza pozycje, bo bedzie to korzystne dla strony.
|
OK, faktycznie. Źle wybrałem główny kontekst wypowiedzi. Może faktycznie przesadzam, może oczekuję od świata by był idealny.
Dla was to juz jest biznes. Nawet jeśli na tym nie zarabiacie (choć tego nie wiem), to aktualna walka o uzytkownika może procentować w przyszłości (sponsorzy lubią strony znane o dużej oglądalności). Ja po prostu nigdy nie lubiłem rozpychania się łokciami. Wolałbym usiąść i cierpliwie poczekać na wynik.
Cytuj:
Jak mielibysmy byc najlepsza strona skoro sami bysmy tak nie uwazali?
|
To z pewnością nie jest po mojemu. Miarą popularności strony jest opinia o niej użytkowników, a nie twórcy. Jeśli przez kilka tygodni/miesięcy tworzysz strone, grafikę, utwór, cokolwiek - przestajesz dostrzegać niedociągnięcia. "Kochasz" to co stworzyłeś jak własne dziecko.
Jeśli taki twórca jest w stanie wysłuchać krytki od innych to jeszcze jest bardzo dobrze. Zaczyna sie robić kiepsko, jeśli nie da o swoim "dziecku" powiedzieć złego słowa (ten akapit traktuje ogólnie o twórcach, nie o adminach tibia.pl - zeby mnie nikt za słówka nie ciągnął)
Cytuj:
Czy manipulujemy ludzmi w jakis sposob? Mowimy im ze jak nie zaglosuja to dostana w łeb, czy cos? Ludzie sa wolni i moga glosowac jak chca, my ich tylko prosimy o glos na tibia.pl.
To zadne wplywanie na wyniki, bez tego newsa napewno duzo ludzi ktorzy uwazaja, ze zaslugujemy na wysokie miejsce w tej ankiecie nie zaglosowaloby bo by nie wiedzialo, ze taka jest.
|
Pierwszy akapit - dokładnie to samo co o banach, więc moja wypowiedź o tym - wyżej.
Drugi akapit - to rozumiem. Jest nieźle, jeśli taki 10-12 latek potrafi sam stworzyć sobie konto w tibii (na prawdę dużo częstrzym zjawiskiem jest wysłuchiwanie w grupce osób takich zdań: "wiesz jak zrobić postać?" - znam to dobrze, pracuję w caffe)
Ale ja tu cały czas pluję się o te dwa zdania, które mnie mocno uderzyły:
Cytuj:
Dlatego tibia.pl prosi wszystkich posiadaczy Premium Account o zagłosowanie w sondzie właśnie na nas. Poproście także swoich znajomych, żeby na nas zagłosowali.
|
To moim zdaniem na prawdę nie było potrzebne. News bez tej treści odniósłby parktycznie ten sam efekt a wyglądałoby dużo bardziej profesjonalnie.
Cytuj:
W takim ukladzie rozumiem, ze tobie by nie zalezalo, zeby twoja strona byla na wysokim miejscu w jakims konkursie.
Nam zalezy. Szczegolnie, ze im wyzsze miejsce tym CipSoft bedzie na nas lepiej patrzyl i prowadzil wieksza wspolprace. Wiec jest o co walczyc.
|
Oczywiście, że by mi zależało, z pewnością pojawiłby się news informujący o takiej sondzie, ale nie zamieściłbym zdań cytowanych kawałek wyżej.
Jest o co walczyć - zgadza się, rozumiem że to biznes i o moim nieco old-fashion'owym stosunku do niego napisałem wyzej.
"Kłótnia" rozrosła się nieco bardziej niż sądziłem, więc może na koniec uargumentuję mój wybór w ankiecie na tibia.com
Zawartość Waszej strony jest moim zdaniem dobra, więc nie zgadzam się z drugą (jak na razie jedyną poza mną) osobą deklarującą oddanie głosu NIE NA tibia.pl.
Odczucia co do Waszej strony psuje u mnie jedna rzecz (niestety najmniej zależna od Was) - jest to forum.
Zaglądam tutaj od już dosyć dawna i za każdym razem cieszę się, że tam gdzie ja wypełniam na forum Wasze zadania, grupa użytkowników jest inna.
Gratuluję wytrwałości w tępieniu głupoty na forum, choć raczej wiecie, że ta walka nie będzie miała końca.
Można by powiedzieć, nie podoba mi się forum, nie czytaj go. Ale stronę oceniam jako całość i dlatego o sekretach cipsoft'u wolę poczytać na tibianews...
EDIT***
Re: MatKus
Jak widzę, moje dzisiejsze wnioski są juz bardzo zbliżone do Twoich więc ostatecznie kompromis

Powodzenia w dalszym rozwoju stronki. peace..