Zobacz pojedynczy post
stary 29-12-2008, 19:01   #132
Wielki MarIuSzzo
Użytkownik Forum

Wielki MarIuSzzo's Avatar

Data dołączenia: 27 12 2004
Lokacja: Śrem

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez MatiCFC Pokaż post
głupoty pier***sz. Kradniesz, okradasz autorów z ich multimedialnego tworu.
Pozatym instalując grę program, zwykle jest licencja, którą akceptujesz. Zwykle w licencji jest wzmianka o zakazie kopiowania czy rozpowszechniania, i czerpania korzyści z ich produtku, który jest nałożony przez twórce. Instalując, akceptujesz licencję, a łamiąc jej poszczególne punkty, łamiesz prawo.

Jesteś przestępcą.
Wg. prawa polskiego nie mozna rozpowszechniac, czerpac korzysci majatkowych z rozpowszechniania itp, nie ma nic o posiadaniu piratow. Moge sciagnac gre z internetu, zainstalowac, grac, ale dopoki nie bede jej rozpowszechnial (tu uwaga na sciaganie p2p) ani czerpal z tego zadnych korzysci majatkowych w mysl prawa jestem niewinny. Innmi slowy - nie jestem przestepca.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Shanhaevel Pokaż post
Komputer i gry to de facto materiał luksusowy, a nie niezbędny do życia.
Nie przecze, co nie zmienia faktu, ze z pewnych przyczyn kupno komputera nie bylo az tak odczuwalne dla budzetu rodzinnego jak to sie moze wydawac.

Cytuj:
Brak zysku przy poniesionych kosztach na realizację to dla producenta strata.
Kolejny raz nie przecze, ale powtorze to co pisalem juz wczesniej - danej gry i tak bym nie kupil, wiec sila rzeczy ani w jednym ani w drugim przypadku producent nie zarobilby na mnie zlamanego grosza.

Cytuj:
OK, jest legalne, wygrałeś. Tylko teraz powiedz mi, tępaku, jeśli to zjawisko będzie się nasilać, jaki pożytek będą z tego mieli producenci tworzący gry na PC? Żaden. Tym samym przestaną wydawać gry na pecety, a potem ludzie będą płakać 'Boże, czemu nie ma xxx na pecety, taka fajna seria (...jak ja to teraz spiracę)?'. Czasami można wydać 100 zł na jakąś naprawdę porządną grę i wiedzieć, że taka sytuacja to nie do końca twoja wina.
Po pierwsze, to tak naprawde s*am na to, czy owy przemysl upadnie. A jesli gra (badz cokolwiek innego) jest naprawde warta uwagi to staram sie ja w miare mozliwosci finansowych kupic. Ale nie dla tego, zeby pozniej umywac rece, dlatego, zeby wynagrodzic trud poniesiony na tworzenie gry (i wszystkie inne czynnosci z tym zwiazane). A i nie tepaku, wypraszam sobie. Tepakami ja rzucalem do tych, ktorzy krzyczeli 'NIELEGALNE, PRZESTEPCA!' a nie do ludzi, ktorzy potrafia zdobyc sie na porzadna dyskusje poparta konkretnymi argumentami.

Cytuj:
Po prostu apeluję o trochę rozsądku i trochę samokrytycyzmu, a nie jakichś usprawiedliwień z dupy wyjętych. To nie jest uczciwe, przyznajcie się (a kamieniem rzucał nie będę, bo prawa nie mam).
Po raz kolejny sie powtorze - oni i tak by na mnie nic nie zarobili, bo jesli gry nie sciagne to jej nie kupie (pomijam wyjatkowe sytuacje). Nie wyrzadzajac nikomu krzywdy moge sobie sprawic przyjemnosc, do ascety mi daleko a wniosek wysnuj sobie sam