Ja z kolei mam taką samą sytuację jak MatiCFC. Technikum budowlane i ten sam profil. Z moją ilością punktów mogłem się dostać do dobrego liceum, a wolałem technikum mimo, że wiele osób takich jak 'wy' w większości mi odradzało. Bo właśnie taki tok myślenia jest błędny. Po technikum planuję iść na studia.
I proste porównanie. Po LO mam maturę. Fajnie.
Po technikum mam maturę + egzamin zawodowy, który po pierwsze ułatwia mi znalezienie pracy, jeżeli na studia bym się nie dostał/lub też inna sytuacja nieokreślona, a do tego zapewnia łatwiejsze znalezienie pracy po studiach. Jakby nie patrzeć, pracodawca woli tego człowieka, który na biurko rzuci mu więcej papierów + ma doświadczenie w zawodzie.
Oczywiście nie neguję moją wypowiedzią liceów, gdyż są one bardzo potrzebne. Ktoś powie, że po technikum ciężko napisać maturę. Prawda. Ba, większość społeczności z techników wcale do takowej matury nie przystępuje. Jest to wolny wybór. Wystarczy tylko mieć odrobinę chęci i samozaparcia.
Dr. Snopeczek i Dr. Gonzo polecają tanią wódkę - otwiera punkty widzenia, i stwarza nowe drogi w życiu. 
|
|