Yatta! Znowu mamy jakiś temat do gadania.
Oczywiście Code Geass jest lepsze od Notesiku Śmierci. Prawdą też jest że oba tytuły są świetne. Jednak tylko przy jednym z nich płakałem ;p Ale przejdźmy do konkretów.
Fabuła:
Zarówno CG i DN są bardzo rozbudowane. I są skonstruowane na podobnym schemacie. Które jest lepsze pod tym względem? Trudno mi powiedzieć. Akcja Death Note trzyma w napięciu i jest masa zwrotów akcji. Tak samo jest w Code Geass. To jest całkowicie subiektywne uczucie, ale bardziej do mnie przemawia Code Geass. Może dlatego że do samego końca nie wiedziałem co Lelouch planuje?
Kreska:
Na tym polu Code Geass ma sporą przewagę z racji że powstał później. W obu seriach animacja i kreska stoi na bardzo wysokim poziomie, ale sposób przedstawienia postaci jest całkowicie odmienny. W DN postacie są bardzo ludzkie, a w CG mamy typową japońską kreskę. Gdybym miał możliwość oglądać Death Note w HD to zdecydowanie by tutaj wygrało. Jednak jestem maniakiem jakości i stawiam ponownie na Code Geass.
Bohaterowie:
Raito czy Lelouch? Ryuuk czy C.C?
Za Raito szczególnie nie przepadam, co innego L. Jedna z moich ulubionych postaci. I niestety skończyły się postacie z DN które bardzo lubię. W CG na szczęście jest ich więcej.... Karren, C.C, a nawet Lelouch. Karren i C.C chyba wiadomo czemu. Wiedźma jest Kawaii, a Karren ma Guren'a MK2. Leloucha lubię bo beloucha lubię bo był z niego niesamowity kombinator, większy niż z Yagamiego.... i miał mecha.
Cel
Zarówno Raito i Lelouch pragną tego samego - nowego, lepszego świata. I działają w bardzo podobny sposób. Sieją terror, mordują i zdradzają. Tylko z innych pobudek. Lelouch chce stworzyć nowy świat dla dobra ludzi, Raito z tego co pamiętam chce zostać władcą absolutnym. Co jest lepsze? Nie wiem, nie oceniam.
Dodatki
W Notesie praktycznie tylko walka Raito z policją/CIA/MI6/L/M/N i tak dalej. A Code Geass ma mechy, bitwy i oczywiście Gurena i Lancelota. Tutaj zdecydowanie zwycięża Code Geass
Podsumowanie
Ostatecznie Code Geass to DN z bardziej rozbudowaną fabuła, mechami i C.C
Dla mnie lepszy jest Code Geass. Może nie jest sporo lepszy, ale jednak jest.
Nipah!
ALL HAIL LELOUCH VI BRITANNIA! ALL HAIL JAPANESE !
Corgar Frizz
Ostatnio edytowany przez Corgar Frizz - 08-01-2009 o 22:58.
|