Temat: Manga&Anime
Zobacz pojedynczy post
stary 08-01-2009, 22:56   #4985
Corgar Frizz
Użytkownik Forum

Corgar Frizz's Avatar

Data dołączenia: 22 04 2006
Lokacja: Hinamizawa

Corgar Frizz ma numer GG 919691
Domyślny

Yatta! Znowu mamy jakiś temat do gadania.

Oczywiście Code Geass jest lepsze od Notesiku Śmierci. Prawdą też jest że oba tytuły są świetne. Jednak tylko przy jednym z nich płakałem ;p Ale przejdźmy do konkretów.

Fabuła:
Zarówno CG i DN są bardzo rozbudowane. I są skonstruowane na podobnym schemacie. Które jest lepsze pod tym względem? Trudno mi powiedzieć. Akcja Death Note trzyma w napięciu i jest masa zwrotów akcji. Tak samo jest w Code Geass. To jest całkowicie subiektywne uczucie, ale bardziej do mnie przemawia Code Geass. Może dlatego że do samego końca nie wiedziałem co Lelouch planuje?

Kreska:
Na tym polu Code Geass ma sporą przewagę z racji że powstał później. W obu seriach animacja i kreska stoi na bardzo wysokim poziomie, ale sposób przedstawienia postaci jest całkowicie odmienny. W DN postacie są bardzo ludzkie, a w CG mamy typową japońską kreskę. Gdybym miał możliwość oglądać Death Note w HD to zdecydowanie by tutaj wygrało. Jednak jestem maniakiem jakości i stawiam ponownie na Code Geass.

Bohaterowie:
Raito czy Lelouch? Ryuuk czy C.C?
Za Raito szczególnie nie przepadam, co innego L. Jedna z moich ulubionych postaci. I niestety skończyły się postacie z DN które bardzo lubię. W CG na szczęście jest ich więcej.... Karren, C.C, a nawet Lelouch. Karren i C.C chyba wiadomo czemu. Wiedźma jest Kawaii, a Karren ma Guren'a MK2. Leloucha lubię bo beloucha lubię bo był z niego niesamowity kombinator, większy niż z Yagamiego.... i miał mecha.

Cel
Zarówno Raito i Lelouch pragną tego samego - nowego, lepszego świata. I działają w bardzo podobny sposób. Sieją terror, mordują i zdradzają. Tylko z innych pobudek. Lelouch chce stworzyć nowy świat dla dobra ludzi, Raito z tego co pamiętam chce zostać władcą absolutnym. Co jest lepsze? Nie wiem, nie oceniam.

Dodatki
W Notesie praktycznie tylko walka Raito z policją/CIA/MI6/L/M/N i tak dalej. A Code Geass ma mechy, bitwy i oczywiście Gurena i Lancelota. Tutaj zdecydowanie zwycięża Code Geass

Podsumowanie
Ostatecznie Code Geass to DN z bardziej rozbudowaną fabuła, mechami i C.C
Dla mnie lepszy jest Code Geass. Może nie jest sporo lepszy, ale jednak jest.

Nipah!
ALL HAIL LELOUCH VI BRITANNIA! ALL HAIL JAPANESE !
Corgar Frizz

I am bone of my Keyboard
Internet is my body and Site is my blood
i have created over a thousand threads
unknown to mods nor known to spammers
have withstood the flames of many flamers
yet those flamers cant do anything
so as i create

Unlimited Topic Works

わたしのパン... わたしのパン...

Anime-Planet.com - anime | manga | reviews

Ostatnio edytowany przez Corgar Frizz - 08-01-2009 o 22:58.
Corgar Frizz jest offline   Odpowiedz z Cytatem