Użytkownik Forum
Data dołączenia: 20 02 2008
Lokacja: okolice Bełchatowa
Stan: Na Emeryturze
|
Niedawno Yaya Toure pokazał mu jego miejsce w szeregu
PS. Czego słuchają piłkarze Barcelony. Taka ciekawostka.
Ukryty tekst:
Cytuj:
W tym sezonie Barcelona gra koncertowo. Pep Guardiola stworzył zespół, który wygrywa mecze w La Liga, Lidze Mistrzów i Copa del Rey. Piłkarze, niczym prawdziwi wirtuozi, czarują kibiców efektownymi zagraniami, a rywali zadziwiają diabelską skutecznością. Wszyscy stawiają sobie pytanie: jak ONI to robią? "Sport" poszedł krok dalej i pozostając w tematyce muzycznej zapytał: czego ONI słuchają?
W rozmowie z dziennikarzami "Sportu" zawodnicy zdradzili, jakiej muzyki najczęściej słuchają w samolocie, w samochodzie czy w domu. Jak się okazało, gustują w najróżniejszych stylach i wykonawcach, począwszy od AC/CD na Davidzie Bisbalu kończąc.
Leo Messi jest miłośnikiem twórczości swojego imiennika, Leo Mattioliego, który cieszy się wielką popularnością w Argentynie, natomiast Víctor Valdés lubi AC/DC i Coldplay. "AC/DC to legenda. Podoba mi się epicki rock Chrisa Martina, ale wyróżnię także Gun's Roses", tłumaczył bramkarz Dumy Katalonii.
Muzyka takiej legendy rocka jak Rolling Stones pasjonuje Islandczyka, Eidura Gudjohnsena, podczas gdy Dani Alves relaksuje się przy utworach Zega Pagodinho, który tworzy muzykę do samby. Brazylijski obrońca lubi także duet Ana Carolina & Seu Jorge.
Kapitan Carles Puyol jako ulubionego wykonawcę wskazał urodzonego w Barcelonie Shuarmę. "Jesteśmy dobrymi przyjaciółmi, wszystkie piosenki, które pisze, mają wyjątkowy klimat", dodał obrońca.
Sau to z kolei ulubiony zespół Gerarda Piqué. "Wszystkie ich utwory przypominają mi o mojej młodości". Zawodnik wyróżnił piosenkę "Boig per Tú", "którą zagrali w Palau Sant Jordi, na koncercie, który katalońska grupa rockowa dała w 1993 roku. Byłem wtedy dzieckiem i ta piosenka wywarła na mnie wpływ".
Afrykańscy piłkarze, Keita i Samuel Eto'o, lubią muzykę kongijskiego piosenkarza Koffi Olomide, który jest prawdziwą gwiazdą na swoim kontynencie. Yayá Touré słucha "Boys II Zone". 2PAC był ulubionym wykonawcą Erica Abidala, który uwielbia piosenkę "California Love".
Xavi przyznaje, że chętnie słucha Bruce'a Springsteena. Albert Jorquera preferuje piosenkę "Sultans Of Swing" zespołu Dire Straits, a Juan Carlos Unzué i Sergio Busquets ujawnili, że są fanami zespołu El Canto de el Loco. Víctor Sánchez chętnie sięga po płyty hiszpańskiego piosenkarza pop, Antonio Orozco, z kolei Bojan woli Davida Bisbala. Andrés Iniesta nie zapomina o hiszpańskim zespole rockowym "Estopa". "Są moimi przyjaciółmi", zdradził zawodnik.
Thierry Henry lubi styl "zouk", czyli rytmy afrokaraibskie. Piosenki często śpiewane są w języku kreolskim. Jego ulubiony zespół to Kassav', a płyta, której Titi najchętniej słucha została nagrana w czasie paryskiego koncertu tej grupy. "Kiedy słyszę tę muzykę, wracam myślami do czasów mojego dzieciństwa", tłumaczył.
Guardiola lubi muzykę celtycką, a w szczególności przypadła mu do gustu płyta "Long Journey Home", na której można znaleźć piosenki takich wykonawców jak Elvis Costello, Van Morrison, Sinead O'Conor czy The Chieftains. Jego asystent, Tito Vilanova, chętnie sięga po płytę "Viva La Vida" zespołu Coldplay.
|
|