Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gonzo
Zmiany neurologiczne następują po nadaktywności układu nerwowego, mogą niszczyć komórki nerwowe.
|
Co ja mogę innego powiedzieć niż "nie"? Podaj jakieś źródło, tylko nie stronę typu nienarkotykom.republika.prv.pl.
Cytuj:
Psikus - wypłukanie wody z organizmu przy amfetaminie jest niewskazane, ponieważ ciśnienie staje się jeszcze większe.
|
Wody nie da się "wypłukiwać", to wodą można "wypłukiwać". Może to czepialstwo z mojej strony, ale to razi. Że amfetamina powoduje wzrost ciśnienia, to fakt, ale na zasadzie innego mechanizmu.
Cytuj:
Wiąże się to bezpośrednio z zapaścią, dlatego większość fetoćpunów ma ze sobą zawszę butelkę wody.
|
Chyba mówisz o zawale serca, nie zapaści.
Cytuj:
Mówię o długotrwałym zażywaniu amfetaminy, niezależnie, czy zmiany zachodzą podczas zażywania, czy po zażyciu.
|
Długotrwałe zażywanie amfetaminy może prowadzić do problemów z układem krążenia takich jak nadciśnienie oraz zwiększenie ryzyka zawału serca, całej masy problemów natury psychicznej, niedowagi, uszkodzenia nerek i ogólnego osłabienia organizmu, choć to związane jest bardziej z brakiem snu. To, co ty napisałeś, albo jest naciągane, albo nieprawdą.
Cytuj:
A no i owszem, lekarz uczy się także o działaniu narkotyków, a dokładniej czynnych związków chemicznych w nich zawartych.
|
Uczy się o tych wykorzystywanych w medycynie i to w bardzo ogólnym stopniu. Leków jest cała masa i nie ma czasu na dokładną naukę o nich.
Cytuj:
Na działaniu leków zna się każdy lekarz, który może wypisywać recepty. :|
|
Masz bardzo optymistyczną wizję świata (czy raczej służby zdrowia)
Cytuj:
Przykładowo może prowadzić do trwałych zmian w strukturach pomiędzy synapsami.
|
Źródła, źródła, źródła. Bo brzmi to ładnie, ale pierwsze słyszę. I co to są "struktury pomiędzy synapsami"? Synapsa to jest miejsce połączenia dwóch neuronów, nie rozumiem, gdzie jest to "pomiędzy" synapsami.
Cytuj:
O, albo wspomnienie narkotykowe lub flashbacki jak kto woli, bardzo rzadkie co prawda, ale występuje - pojawianie się efektów narkotyku nawet i długi czas (lata również) po zażyciu.
|
To prawda, tylko jeszcze nigdy nie słyszałem, żeby gdzieś poza stronami antynarkotykowymi było to zaliczane do skutków negatywnych. Niejeden użytkownik LSD bardzo chciałby doświadczyć kiedyś flashbacka.
Po edycji:
http://www.erowid.org/chemicals/amph...s_health.shtml - bardzo szczegółowy opis możliwych skutków zażywania amfetaminy i jej mocniejszej pochodnej, metyloamfetaminy (metamfetaminy). Większość dotyczy skutków bezpośrednich, ale część również tych wynikających z długotrwałego zażywania; można to wywnioskować z kontekstu. Jest nawet podane, w jakim stopniu dany efekt został potwierdzony. No i podano nawet takie rzeczy, jak możliwe ryzykowne zachowania seksualne (innymi słowy - seks bez zabezpiecznia) ze względu na zwiększone podniecenie. Po angielsku (uczyć się!)