Zobacz pojedynczy post
stary 18-01-2009, 22:57   #620
Gonzo
Dinozaur

Gonzo's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2003

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Litawor Pokaż post
Co ja mogę innego powiedzieć niż "nie"? Podaj jakieś źródło, tylko nie stronę typu nienarkotykom.republika.prv.pl.
Wiedza osobista.

Cytuj:
Wody nie da się "wypłukiwać", to wodą można "wypłukiwać". Może to czepialstwo z mojej strony, ale to razi. Że amfetamina powoduje wzrost ciśnienia, to fakt, ale na zasadzie innego mechanizmu.
Ale wiesz, o co mi chodziło.

Cytuj:
Chyba mówisz o zawale serca, nie zapaści.
O zapaści.

Cytuj:
Długotrwałe zażywanie amfetaminy może prowadzić do problemów z układem krążenia takich jak nadciśnienie oraz zwiększenie ryzyka zawału serca, całej masy problemów natury psychicznej, niedowagi, uszkodzenia nerek i ogólnego osłabienia organizmu, choć to związane jest bardziej z brakiem snu. To, co ty napisałeś, albo jest naciągane, albo nieprawdą.
No niestety jest to prawda. Skonsultuj się z psychiatrą, jeśli mi nie wierzysz.

Cytuj:
Uczy się o tych wykorzystywanych w medycynie i to w bardzo ogólnym stopniu. Leków jest cała masa i nie ma czasu na dokładną naukę o nich.
Tak ogólnie i niedokładnie to nie jest. Przejrzyj sobie chociażby "Kompendium farmakologii i farmakoterapii" Andrzeja Danysza.

Cytuj:
Masz bardzo optymistyczną wizję świata (czy raczej służby zdrowia)
Znam to środowisko "od środka", więc wiem jak jest.

Cytuj:
Źródła, źródła, źródła. Bo brzmi to ładnie, ale pierwsze słyszę. I co to są "struktury pomiędzy synapsami"? Synapsa to jest miejsce połączenia dwóch neuronów, nie rozumiem, gdzie jest to "pomiędzy" synapsami.
Tymi słowami właśnie zakończyłeś dyskusję ze mną. Poddaję się. Wiesz, czym są błony presynaptyczne i postsynaptyczne, czy szczelina synaptyczna? Po zażyciu LSD impulsy pomiędzy błonami stają się silniejsze, co prowadzi do powstania stałych zmiany w strukturach połączeń pomiędzy neuronami. Do czego to może prowadzić? Do powolnego niszczenia neuronów. Źródeł niestety Ci nie podam, bo dosyć dawno o tym czytałem.

Cytuj:
To prawda, tylko jeszcze nigdy nie słyszałem, żeby gdzieś poza stronami antynarkotykowymi było to zaliczane do skutków negatywnych. Niejeden użytkownik LSD bardzo chciałby doświadczyć kiedyś flashbacka.
No jasne, ćpun chce więcej. Tylko szkoda, że medycyna uważa to za negatywny skutek.

Cytuj:
Po edycji:
http://www.erowid.org/chemicals/amph...s_health.shtml - bardzo szczegółowy opis możliwych skutków zażywania amfetaminy i jej mocniejszej pochodnej, metyloamfetaminy (metamfetaminy). Większość dotyczy skutków bezpośrednich, ale część również tych wynikających z długotrwałego zażywania; można to wywnioskować z kontekstu. Jest nawet podane, w jakim stopniu dany efekt został potwierdzony. No i podano nawet takie rzeczy, jak możliwe ryzykowne zachowania seksualne (innymi słowy - seks bez zabezpiecznia) ze względu na zwiększone podniecenie. Po angielsku (uczyć się!)
Hipokryta.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Exodus Pokaż post
cos tamnapisalem ze musi wiedziec WSZYSTKO, studia polegaja na tym ZALICZYC I ZAPOMNIEC , ewentualnie sobie przypomniec jesli to bedzie potrzebnie, wiec nie wiem po co wprowadzasz ludzi w blad, ze lekarz musi wiedziec wszystko
Niestety, lekarz w razie nagłego wypadku nie ma czasu na przypominanie, to nie jest prawo, gdzie prawnik zawsze ma czas przed rozprawą (w przypadku adwokata), tylko często jest to walka o ludzkie życie, gdzie decydują sekundy.

Ostatnio edytowany przez Gonzo - 18-01-2009 o 23:00.
Gonzo jest offline   Odpowiedz z Cytatem