Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Exodus
Ale jak juz wybierze specjalizacje, to sobie przypomina i doksztalca tylko tego co bedzie mu potrzebne. Nie mowie, ze bedzie sobie przypominal bezposrednio przed leczeniem. Chyba nie oczekujesz, ze laryngolog nagle zacznie wykonywac operacje, bo na studiach 2x mial takie cos?
|
Tutaj się zgadzam, ale nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że student na medycynie może działać wg. zasady "5z" (zakuć zdać zapić zaruchać zapomnieć).
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Litawor
Imponujące.
|
Dziękuję.
Cytuj:
No to ci się pomyliło, zapaść jest rezultatem niedociśnienia. Nadciśnienie prowadzi do zawału serca.
|
Tylko ciągle nie rozumiesz, z czym się łączy wzrost ciśnienia po amfetaminie - do zapaści może dojść PODCZAS nagłego spadku ciśnienia (które występuje po większości narkotyków) gdy efekty narkotyku ustąpią, i tak, to się zdarza (zdecydowanie częściej niż zawał mięśnia sercowego, na który składa się o wiele więcej czynników).
Cytuj:
No niestety nie jest. Będziemy kontynuować taką przepychankę?
|
Jeśli chcesz.
Cytuj:
Nie mam jak go przejrzeć, nie będę szedł w tym celu specjalnie do biblioteki. Zacytuję fragment opisu z księgarni internetowej: "Podstawowym zadaniem kompendium jest dostarczenie czytelnikowi możliwie skondensowanych i aktualnych informacji o lekach, z krytyczną oceną ich wartości terapeutycznej, umożliwiającej racjonalne ich ordynowanie i wykorzystanie.". To daje pewien obraz.
|
Przeczytałem jakiegoś posta, że chcesz iść na medycynę - dowiesz się, co i jak.
Cytuj:
Znaczy co, leżałeś kiedyś w szpitalu? Ja też parę razy leżałem. A może masz tatusia lekarza?
|
Zdecydowana większość od pradziadka, jak nie lekarz, to farmaceuta. W szpitalu też kiedyś leżałem. Ah, i moim zdaniem, takie ironizowanie z "tatusiem" jest żałosne.
Cytuj:
Błony presynaptyczna, postsynaptyczna i szczelina synaptyczna składają się na synapsę. "Pomiędzy synapsami" nic nie ma, taka przestrzeń nie istnieje. Co to są "impulsy" pomiędzy błonami? Pomiędzy błonami nie ma żadnych impulsów, są chemiczne przekaźniki, których poziom rzeczywiście LSD czasowo zwiększa, ale nie prowadzi to do żadnych trwałych zmian. To twoje zdanie o "trwałych zmianach w strukturach połączeń" brzmi ładnie, ale tak naprawdę nic nie znaczy. Coś tam z lekcji biologii pamiętasz, ale na maturę nie wystarczy 
|
A o impulsach nerwowych przenoszonych przez neuroprzekaźniki słyszałeś (między innymi przenoszone przez impuls elektryczny)? Niestety, na maturę Twoja wiedza także nie wystarczy. Ale proszę bardzo, napisz im jeszcze, że impulsów elektrycznych tam nie ma. Zwolnisz tylko miejsce na roku.
Cytuj:
Medycyna za negatywny skutek morfiny uznaje występującą po niej euforię. Medycyna nie uznaje pozamedycznego stosowania jakiejkolwiek substancji.
|
Ale potępia i owszem.
Cytuj:
Proszę?
|
Ok?
Cytuj:
Mówisz, rozumiem, o stole operacyjnym? Tylko co tam ma do rzeczy wiedza farmakologiczna? Zastanów się, dlaczego w każdej operacji uczestniczy osobny specjalista, jakim jest anestezjolog i pomyśl, jak to się ma do lekarza wiedzącego wszystko. Albo dlaczego w szpitalach jest wymóg (często niespełniany ze względu na brak pieniędzy) zatrudniania farmakologa klinicznego.
|
To było odnośnie tego, co napisał Exodus (że lekarz może zapomnieć, a jak coś to sobie przypomni).
Cytuj:
Większość ludzi idzie na studia, bo tak wypada, bo po prostu chcą być studentami (przecież studia to zabawa, imprezy, wyrwanie się z domu, a zarazem wciąż bycie na utrzymaniu rodziców). No i chcą mieć papierek. A np. na medycynę idzie się często dla prestiżu i późniejszych zarobków, nie z zainteresowań czy powołania.
No ale zbaczamy trochę z tematu.
|
Z całym szacunkiem, ale cieszę się, że są na tym świecie ludzie mający inne priorytety niż Ty.
Cytuj:
Żadnych trwałych zmian w organizmie nie powoduje i pod tym względem jest jednym z najbezpieczniejszych narkotyków.
|
Specjalnie dla Ciebie googlowałem, i na wikipedii znalazłem.
Cytuj:
impulsy między neuronami są silniejsze, co prowadzi do wykorzystywania połączeń, które w normalnym stanie (bez nadmiaru neuroprzekaźnika) nie byłyby wykorzystane, bądź miałyby mniejszy wpływ na reakcję mózgu. Może to prowadzić — w zależności od ilości — do potęgowania odczuć, halucynacji, synestezji oraz do trwałych zmian w strukturze połączeń między neuronami — co może mieć zarówno dobry, jak i zły skutek.
|
To samo, co mówiłem.