Zobacz pojedynczy post
stary 20-01-2009, 05:44   #648
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Evil Maul Pokaż post
http://orka.sejm.gov.pl/Druki6ka.nsf/0/BCCEFA718901B844C125753F00318B23/$file/0250-04A.NK.doc

dno dna...
Najzabawniejsze, że wpisali tam nawet takie śmieszne roślinki jak Calea Zacatechichi, które na większość osób w ogóle nie działają, a jak już działają, to mają efekty zakrawające o placebo.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gonzo Pokaż post
Tylko ciągle nie rozumiesz, z czym się łączy wzrost ciśnienia po amfetaminie - do zapaści może dojść PODCZAS nagłego spadku ciśnienia (które występuje po większości narkotyków) gdy efekty narkotyku ustąpią, i tak, to się zdarza
Może masz rację, nie będę się spierał.

Cytuj:
(zdecydowanie częściej niż zawał mięśnia sercowego, na który składa się o wiele więcej czynników).
Tutaj to już zdecydowanie nie masz racji.

Cytuj:
Przeczytałem jakiegoś posta, że chcesz iść na medycynę - dowiesz się, co i jak.
Na medycynę nie, właśnie dlatego, że chcę się o lekach i farmakologii czegoś nauczyć. Na farmację.

Cytuj:
A o impulsach nerwowych przenoszonych przez neuroprzekaźniki słyszałeś (między innymi przenoszone przez impuls elektryczny)?
Postaraj się chociaż pisać logicznie, nawet jeśli nieprawdę, bo czasem ciężko się domyślić, o co ci chodzi. Impuls nerwowy to jest po prostu sygnał przenoszony drogą nerwową, m.in. przez neuroprzekaźniki. Ale ty napisałeś: "Po zażyciu LSD impulsy pomiędzy błonami stają się silniejsze". Pomiędzy błonami nie ma impulsów, które mogłyby być silniejsze czy słabsze - jest neuroprzekaźnik, który albo impuls przeniesie, jeśli wystąpi w odpowiednim stężeniu (czyli spowoduje powstanie fali depolaryzacyjnej w następnym neuronie), albo nie. Albo ty masz problem z językiem, albo z wiedzą, ale stawiałbym, że z jednym i z drugim.

Cytuj:
Ale proszę bardzo, napisz im jeszcze, że impulsów elektrycznych tam nie ma.
Nie jestem pewien, co za "tam" masz na myśli, ale jeśli samą synapsę chemiczną, to owszem, nie ma.

Cytuj:
Ale potępia i owszem.
No i co z tego? Opinie środowiska medycznego na temat tego, co jest moralne, a co nie, mało mnie obchodzą.

Cytuj:
To było odnośnie tego, co napisał Exodus (że lekarz może zapomnieć, a jak coś to sobie przypomni).
Wiem.

Cytuj:
Z całym szacunkiem, ale cieszę się, że są na tym świecie ludzie mający inne priorytety niż Ty.
Naucz się czytać - nie napisałem nigdzie, że to są moje priorytety.

Cytuj:
Specjalnie dla Ciebie googlowałem, i na wikipedii znalazłem.
To, co tam znalazłeś, bazuje na domyśle na temat tego, jak działa LSD. Skoro sam mechanizm nie został w żaden sposób potwierdzony, to trudno, żeby potwierdzono jakieś jego skutki. Rada na przyszłość - nie wierz zbytnio polskiej Wikipedii, bo jeśli jeszcze nie zauważyłeś, każdy może ją edytować. Również ty czy ja (i ja to nieraz robię, czy to cię już ostatecznie przekonało? ). Z angielską wersją jest lepiej - tam do informacji są przypisy ze źródłami w większości artykułów. Mimo to miło mi, że specjalnie dla mnie zdobyłeś się na sprawdzenie podawanych przez siebie informacji.

Ostatnio edytowany przez Litawor - 20-01-2009 o 05:56.
Litawor jest offline   Odpowiedz z Cytatem