Zobacz pojedynczy post
stary 20-01-2009, 18:40   #651
Gonzo
Dinozaur

Gonzo's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2003

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Litawor Pokaż post
Postaraj się chociaż pisać logicznie, nawet jeśli nieprawdę, bo czasem ciężko się domyślić, o co ci chodzi. Impuls nerwowy to jest po prostu sygnał przenoszony drogą nerwową, m.in. przez neuroprzekaźniki. Ale ty napisałeś: "Po zażyciu LSD impulsy pomiędzy błonami stają się silniejsze". Pomiędzy błonami nie ma impulsów, które mogłyby być silniejsze czy słabsze - jest neuroprzekaźnik, który albo impuls przeniesie, jeśli wystąpi w odpowiednim stężeniu (czyli spowoduje powstanie fali depolaryzacyjnej w następnym neuronie), albo nie.
Impulsy przekazywane pomiędzy błonami przez neuroprzekaźnik stają się silniejsze. Same w sobie są bardzo szybkie (co za tym idzie bardzo silne), a jeszcze szybsze (i jeszcze silniejsze) są już po prostu niefizjologiczne i prowadzą do szybszej śmierci komórek nerwowych (jak zapewne wiesz, lub i nie, komórki nerwowe z wiekiem umierają). I to tyle co mam na ten temat do powiedzenia, bo nie mam więcej argumentów - był to mój jedyny, z którym najwidoczniej nie zgadzasz się.

Cytuj:
Albo ty masz problem z językiem, albo z wiedzą, ale stawiałbym, że z jednym i z drugim.
Jeśli ja mam tylko problemy, to Ty masz spore problemy. Głównie z wiedzą.

Cytuj:
Nie jestem pewien, co za "tam" masz na myśli, ale jeśli samą synapsę chemiczną, to owszem, nie ma.
Tu się zgodzę, ale przez chwilę zdawało mi się, że negujesz istnieje synaps elektrycznych (o które mi chodziło cały czas).

Ostatnio edytowany przez Gonzo - 20-01-2009 o 18:43.
Gonzo jest offline   Odpowiedz z Cytatem