Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Litawor
Postaraj się chociaż pisać logicznie, nawet jeśli nieprawdę, bo czasem ciężko się domyślić, o co ci chodzi. Impuls nerwowy to jest po prostu sygnał przenoszony drogą nerwową, m.in. przez neuroprzekaźniki. Ale ty napisałeś: "Po zażyciu LSD impulsy pomiędzy błonami stają się silniejsze". Pomiędzy błonami nie ma impulsów, które mogłyby być silniejsze czy słabsze - jest neuroprzekaźnik, który albo impuls przeniesie, jeśli wystąpi w odpowiednim stężeniu (czyli spowoduje powstanie fali depolaryzacyjnej w następnym neuronie), albo nie.
|
Impulsy przekazywane pomiędzy błonami przez neuroprzekaźnik stają się silniejsze. Same w sobie są bardzo szybkie (co za tym idzie bardzo silne), a jeszcze szybsze (i jeszcze silniejsze) są już po prostu niefizjologiczne i prowadzą do szybszej śmierci komórek nerwowych (jak zapewne wiesz, lub i nie, komórki nerwowe z wiekiem umierają). I to tyle co mam na ten temat do powiedzenia, bo nie mam więcej argumentów - był to mój jedyny, z którym najwidoczniej nie zgadzasz się.
Cytuj:
Albo ty masz problem z językiem, albo z wiedzą, ale stawiałbym, że z jednym i z drugim.
|
Jeśli ja mam tylko problemy, to Ty masz
spore problemy. Głównie z wiedzą.
Cytuj:
Nie jestem pewien, co za "tam" masz na myśli, ale jeśli samą synapsę chemiczną, to owszem, nie ma.
|
Tu się zgodzę, ale przez chwilę zdawało mi się, że negujesz istnieje synaps elektrycznych (o które mi chodziło cały czas).