Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gonzo
Impulsy przekazywane pomiędzy błonami przez neuroprzekaźnik stają się silniejsze.
|
Nie. Impuls to impuls, albo jest, albo go nie ma. Silniejszy bodziec skutkuje zwiększeniem częstotliwości impulsów, ale nie ich siły. Chyba że mówisz o czymś innym, bo dziwnie to napisałeś.
Cytuj:
Same w sobie są bardzo szybkie (co za tym idzie bardzo silne), a jeszcze szybsze (i jeszcze silniejsze) są już po prostu niefizjologiczne i prowadzą do szybszej śmierci komórek nerwowych (jak zapewne wiesz, lub i nie, komórki nerwowe z wiekiem umierają).
|
Tak,
z wiekiem umierają. A szybkość bodźca jest niezmienna w danym typie neuronu i nie zależy od neuroprzekaźnika - on tylko zapoczątkowuje falę depolaryzacyjną lub nie.
Cytuj:
Jeśli ja mam tylko problemy, to Ty masz spore problemy. Głównie z wiedzą.
|
http://pl.wikipedia.org/wiki/Potencj...nno%C5%9Bciowy
Tam jest cytat z książki, który całkowicie potwierdza to, co napisałem. Nie żebym sobie czy tobie musiał coś udowadniać, ale jeśli ktoś inny przygląda się naszej rozmowie, to niech sam osądzi.
Cytuj:
Tu się zgodzę, ale przez chwilę zdawało mi się, że negujesz istnieje synaps elektrycznych (o które mi chodziło cały czas).
|
Cały czas mówimy o synapsach chemicznych, bo tylko na nie działa LSD. Przynajmniej ja o nich mówię, bo o czym mówisz ty, to czasami ciężko stwierdzić. O działaniu synaps elektrycznych w ogóle niewiele wiadomo.
Po edycji:
jeszcze taka ciekawostka z "Biologii" Villee'ego (popularnego podręcznika akademickiego). Postanowiłem sprawdzić, co tam piszą o narkotykach i oto, co napisali o LSD w kategorii "skutki uboczne/szkodliwy wpływ nadużywania": "nieracjonalne zachowanie". Brzmi groźnie?