Zobacz pojedynczy post
stary 20-01-2009, 19:38   #652
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gonzo Pokaż post
Impulsy przekazywane pomiędzy błonami przez neuroprzekaźnik stają się silniejsze.
Nie. Impuls to impuls, albo jest, albo go nie ma. Silniejszy bodziec skutkuje zwiększeniem częstotliwości impulsów, ale nie ich siły. Chyba że mówisz o czymś innym, bo dziwnie to napisałeś.

Cytuj:
Same w sobie są bardzo szybkie (co za tym idzie bardzo silne), a jeszcze szybsze (i jeszcze silniejsze) są już po prostu niefizjologiczne i prowadzą do szybszej śmierci komórek nerwowych (jak zapewne wiesz, lub i nie, komórki nerwowe z wiekiem umierają).
Tak, z wiekiem umierają. A szybkość bodźca jest niezmienna w danym typie neuronu i nie zależy od neuroprzekaźnika - on tylko zapoczątkowuje falę depolaryzacyjną lub nie.

Cytuj:
Jeśli ja mam tylko problemy, to Ty masz spore problemy. Głównie z wiedzą.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Potencj...nno%C5%9Bciowy

Tam jest cytat z książki, który całkowicie potwierdza to, co napisałem. Nie żebym sobie czy tobie musiał coś udowadniać, ale jeśli ktoś inny przygląda się naszej rozmowie, to niech sam osądzi.

Cytuj:
Tu się zgodzę, ale przez chwilę zdawało mi się, że negujesz istnieje synaps elektrycznych (o które mi chodziło cały czas).
Cały czas mówimy o synapsach chemicznych, bo tylko na nie działa LSD. Przynajmniej ja o nich mówię, bo o czym mówisz ty, to czasami ciężko stwierdzić. O działaniu synaps elektrycznych w ogóle niewiele wiadomo.

Po edycji:
jeszcze taka ciekawostka z "Biologii" Villee'ego (popularnego podręcznika akademickiego). Postanowiłem sprawdzić, co tam piszą o narkotykach i oto, co napisali o LSD w kategorii "skutki uboczne/szkodliwy wpływ nadużywania": "nieracjonalne zachowanie". Brzmi groźnie?

Ostatnio edytowany przez Litawor - 20-01-2009 o 20:15.
Litawor jest offline   Odpowiedz z Cytatem