Zobacz pojedynczy post
stary 29-01-2009, 20:59   #8531
Firgasto
Użytkownik Forum

Firgasto's Avatar

Data dołączenia: 11 09 2007
Lokacja: Kraków

Świat: Iridia
Domyślny

Kościół katolicki jako instytucja, budynki, ludzie w nim pracujący jest zły - to prawda. Ale nie możemy mówić co jest lepsze. Chrześcijaństwo, Buddyzm, Islam, Konfucjanizm, Zaratusztrianizm i te inne religie w których ludzie wierzą w różne dziwne rzeczy, trzeba stawiać na równi. Chyba każdy wierzy w 'Coś' co nas stworzyło, a jak już to sobie nazwiemy to sprawa indywidualna. Wszelkie przejawy narzucania komuś jak ma czcić to 'Coś' to nieporozumienie. Nazywanie moich dziadków zawszonymi też mi się średnio podoba ;].

Cytuj:
Umarł papież i poszedł do nieba. Puka do bram niebios i otwiera mu św. Piotr. Papież mówi: - wpuść mnie Piotrze, bo godnie pełniłem posługę jako twój następca.
Św. Piotr się zdziwił i zapytał:
- jaki następca, kim ty człowieku w ogóle jesteś?
- no jak to? Jestem głową Kościoła Katolickiego,założonego przez Jezusa, następcą św Piotra.
Skonsternowany św. Piotr idzie do Boga i pyta:
- Panie, jest tu jakiś człowiek , podaje się za głowę jakiegoś kościoła, podobno mój następca i jeszcze powołuje się na znajomość z Twoim synem.
Bóg zastanowił się głęboko:
- nie znam żadnego kościoła, nie wiem o co chodzi- pytaj Jezusa.
św. Piotr poszedł do Jezusa i wyłuszczył mu sprawę. Jezus zafrasowany myśli i myśli... aż w końcu ...
- wiem! Tato pamiętasz to kółko rybackie, które założyłem 2000 lat temu? Oni wciąż działają!
Firgasto jest offline   Odpowiedz z Cytatem