Świetnie!
Jestem mile zaskoczony. Nareszcie coś robią w sprawie tych, delikatnie mówiąc, oszustów. No niby "tylko 5000 kont" ale jednak robi swoje. Uczciwym graczom to na początek wystarczy. Nie jest mi szkoda ani jednego z tych "graczy". Nieważne jakby się tłumaczyli. Oszust to oszust. Jednak Cip~ nie taki zły jak go malują ; ). Czekam na więcej banicji!
Tłumaczenia typu: "Bocę, bo nie mam czasu na kolegów/dziewczynę/spacer po mieście/zakupy/jedzenie/i co wy tam nie wymyślicie" w jak najmniejszym stopniu nie przekonują mnie oraz (jak sądzę) ZNACZNEJ większości uczciwych graczy. Bot = kradzież expa sprzed nosa uczciwego gracza. KRADZIEŻ. Jak wspomniał ktoś wyżej, "ta sama zasada, co w RL". Porównywanie gry do realnego życia jest trochę głupie, no ale chodzi o jedną ideę, ideę kradzieży, więc pozwolę sobie... Mówicie: "widzisz, jak bocę? "Ctrl + R" i zamknij mordę". No dobra, to teraz tak: wbijam ci na chatę i NA TWOICH OCZACH kradnę coś wartościowego, na co musiałeś ciężko pracować. Słysząc twój protest mówię tylko: "Dzwoń na psy i zamknij mordę. Nie mam czasu na uczciwe zarabianie pieniędzy, bo mam kumpli/dziewczynę/kota/chcę połazić po mieście itd., to kradnę." I co? Kradzież to kradzież. Czy w RL, czy w grze, to jest oszustwo.
Jeżeli nie macie czasu na grę, to po co w ogóle zakładacie postacie? W jakim celu botujecie? "Bo na high levelu o wiele ciekawiej się gra!" Dziwne. Nie gracie na niskich lvlach, bo nie macie czasu na kumpli, a już na wyboconym 150+ możecie "maniaczyć" całymi dniami? Od kiedy to wraz z wybocony lvlem wzrasta wolny czas na grę manualną? Nie trafia to do mnie. Co wam daje granie taką postacią, dla której szczyt gry manualnej to kupno ekwipunku? Na pewno nie satysfakcję, że się coś osiągnęło. Co najwyżej jakieś fałszywe i ulotne poczucie radości. To nie wasza zasługa, że macie taki, a nie inny lvl ale maszyny.
"Botuję czy nie, moja sprawa, moje życie. Nic ci do tego!" Czy aby na pewno? Tibia to nie single player. Przebywacie wśród innych graczy i w mniejszym lub większym stopniu wpływacie na ich rozgrywkę. To, czy kradniecie MI cenne punkty doświadczenia, jest tylko waszą sprawą? Nie sądzę : ). Warto by się nad tym zastanowić, zanim napisze się taką bzdurę.
Podsumowując: Gratuluję Cipsoftowi nie byle jakiego osiągnięcia, skoro konsekwencje jego poruszyły tylu graczy. Liczę, jako emerytowany gracz, który już zapewne nie wróci do gry na więcej kar dla jej pasożytów. KAŻDE oszustwo powinno być karane. Zakładając postać zgadzamy się z pewnymi zasadami oraz, co za tym idzie, konsekwencjami w przypadku ich naruszenia.
Pozdrawiam uczciwych graczy.
|