Zobacz pojedynczy post
stary 02-02-2009, 14:10   #564
ajeja
Użytkownik forum

Data dołączenia: 01 02 2009

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kojotes Pokaż post
Dwie z pozoru różne sytuacje- random pk w Tibii i obicie mordy przez dresy.

Omijając oczywistą otoczkę i oczywiste różnice, na których właśnie Wy się zatrzymujecie, idę dalej, poziom głębiej.

W obu wypadkach mamy przykład nieuzasadnionej agresji przez jednostki (lub grupy) wobec niewinnej jednostki. W obu wypadkach prawdopodobne jest jednak, że reszta społeczeństwa nie zareaguje w taki sposób jak powinna (znieczulica). Wielce prawdopodobne jest, że obie strony agresywne mają pewne problemy i jest to dla nich sposób na dowartościowanie się czy odreagowanie. Ich istnienie i działanie jest społeczeństwu niepotrzebne i utrudniają jego prawidłowe funkcjonowanie. Możliwe jednak, że jednostka wobec której została zastosowana nieuzasadniona przemoc, postanowi się w taki sam sposób odegrać. I tak dalej.
Kolejny przykład niezrozumiałego porównania zachowania w grze do zachowania w rl. Po to są chyba serwery pvp czy pvp-enfo by móc kogoś zabić. Jak się tego boisz to idziesz na non-pvp i po problemie. POza tym za pkowanie nie ma żadnego taryfikatora kar!!!. To czy pkujesz zależy tylko od ciebie. I co jak spotkasz kogoś kto zaczyna cię klepać to reportujesz to do gma czy idziesz do mamy? Co innego pobicie w rlu bo za to grozi odpowiedzialność karna. Nie popieram oczywiście random pk bo to jest zabawa dla małolatów a już z tego wieku wyrosłem, lecz gdy ktoś ci wbija na respa masz możliwość użycia siły by go stamtąd wyrzucić. To, że gracie na non-pvp i gadacie cały czas, że wam boty potwory wybijają to świadczy tylko o was, że baliście się podjąc ryzyka i grać na serwerach pvp. Tam takich problemów nie ma bo ci uczciwi jakoś sobie radzą z boterami. I zapominacie o najważniejszym, że większość boterów jednak siedzi przed kompem lub w jego okolicy i w każdej chwili mogłiby przejąć stery nad charem. Nie każdy ma tyle zawziętości by expic ktorys tydzien na malpach czy zolwiach.

A jeśli chcecie mieć juz porównanie tibii do rla to proszę bardzo. Pytam wszystkich tych, co nigdy nie uzywali bota i uważają to za zbrodnię, czy zdażyło się wam kiedyś ściągać podczas sprawdzianu,testu? Zapewne tak, więc pomyślcie teraz o tym jak zachowują się ci którzy uczyli się na to kilka godzin by dostać 5, dostają tą samą ocenę co ci, którzy w tym czasie byli na polu? Lecą do nauczyciela i mowią, że ten i ten ma 5 a wszystko ściągał a on siedział 3 godziny nad książkami? Zapewne nie bo rozumieją takie osoby. Nie każdy jest tak zdolny by miec dobre oceny, więc korzysta z czego się da. Z doświadczenia wiem, że nie ma tu zawiści i takiej agresji chociaż jest to poważniejsza sprawa niż głupie bocenie w grze. I żeby zakończyć tą wypowiedź powiem jeszcze, że każdy kto gra na bocie wie czym to grozi i naraża tylko swojego chara, tak samo, jak osoba ściągająca może za to dostać banie. My(boterzy) siadamy na sprawdzianie w ostatniej ławce by móc ściągać(bocić) a wy choć wszystko umiecie(gracie uczciwie) idziecie tam gdzie my choć wiecie, że bez tego i tak sobie poradzicie. Przemyślcie to i zastanówcie się czy oszustwo w tej grze wymaga aż takiego napiętnowania, podcza gdy w rzeczywistości robicie dużo gorsze rzeczy(zapewne nie wszyscy). Zapewne była to moja ostatnia wypowiedź bo szkoda mi czasu(mam sesje i egzaminy). Życzę wszystkim udanego dnia(dobrze mnie rozumiecie wam też uczciwi gracze), niech ta gra nie powoduje większego przypływu adrenaliny tylko relaksuje, a to w jaki sposób niech każdy sam zadecyduje.[/b]
ajeja jest offline