Skinhead.
Wiadomo, głupi łysy naziol wyznający Giertycha i Hitlera, wołający "Wielka Polska Sieg Heil!", wysyłający Żydów do gazu a Czarnych tam, gdzie ich miejsce (asfalt na ulice \o). Czy aby na pewno?
Lata 60 XX wieku, Anglia. Obok siebie współistnieją modsi i rude boye. Ci pierwsi to dzieci klasy robotniczej. Bunt przeciwko nauce, rewolucja seksualna, pedantyczna dbałość o ubiór. Drudzy natomiast to dzieci jamajskich imigrantów. Ska, rocksteady, garnitury, crombie - jamajscy gangsterzy.
Z połączenia wychodzą skinheadzi.
Tradsi (Spirit of '69) - zarówno biali jak i czarni (odsetek rasistów jest niemalże zerowy), słuchający ska i powstającego reggae (notabene nazywanego skinhead reggae), krótko obcięte włosy, donkeye i eleganckie buty robotnicze (często Dr Martens).
Ruch po części zaczął zanikać. Dopiero w latach '70 wraz z pojawieniem się punków odradzają się skini. Odcięcie się od brudu i zgnilizny a po części i od korzeni. Zamiast ska słuchają street punka. "Oi! Oi! Oi! Punx and skins unite and win! Oi!". Szybko odnajdują się na stadionach. Tam wyłaniają się bootboysi - po części zafascynowani Mechaniczną Pomarańczą, po części żądni wrażeń. Najbardziej brutalny jak na tamte czasy odłam.
Szybko swą szansę wśród młodzieży odnajduje National Front, który zaczyna ją karmić swymi prawicowymi hasłami. Następuje główny rozłam wśród skinheadów (wśród których już wcześniej są widoczne różnice, ale nie stanowiło to większego problemu. Lewacy olewali Chadeków i vice versa). Dzielą się na Rashów, Sharpów, NS, NR a część pozostaje Oiami.
Red (and) Anarchist Skinheads - stawiają czoło propagandzie National Frontu. Tak naprawdę punki którym nie pasuje zgnilizna.
Skinheads Against Racial Prejudice - jak sama nazwa wskazuje - antyrasiści. Większość z nich można utożsamić z tradsami.
NS - Narodowi Socjaliści - tępe masy, które dały się omamić NF. O nich wiecie najwięcej więc darujmy ich sobie.
NR - narodowcy -
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nacjonalizm tak na dzień dobry.
Już pomijam takie bzdety jak znaczenie sznurówek, kto kogo bardziej lub mniej lubi itp.
Wiadomo - zarys. Tematu do końca nie wyczerpałem bo i po co. Dobrze będzie jak ktokolwiek to przeczyta i zrozumie.