Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lechista
Drogi Litaworze
|
Jak miło
Cytuj:
zapytać co sądzisz o ludziach z defektem którzy rodzą dzieci z jednym okiem, bez ręki lub innymi wadami genetycznymi? To zależy od narkotyków czy jest to w pewnym sensie mit?
|
Defekty, jakie opisujesz, są trochę przesadzone (z jednym okiem?!), ale generalnie defekty płodów są typowe dla dzieci alkoholików:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Alkohol...2_p%C5%82odowy
Szczerze mówiąc, nie wiem zbyt wiele o wpływie innych narkotyków na płód, ale nie ulega wątpliwości, że podczas ciąży należy unikać wszelkich używek, zwłaszcza że wiele z nich może powodować poronienie (np. LSD). Należy przy tym zaznaczyć, że narkotyki mogą oddziaływać na płód jedynie w trakcie ciąży i chociaż próbowano udowodnić, że jest inaczej, palenie marihuany nie wpłynie na nasze potomstwo.
Cytuj:
I jeszcze jedno dot. Legalizacji marihuany. Po marihuanie masz halucynacje co prowadzi do tego, że jak wsiądziesz do samochodu to możesz kogoś potrącić bądź zabić.
|
Halucynacji jako takich po marihuanie nie ma. Reakcja na bodźce jest wolniejsza i można mieć trudności ze skupieniem się na przepisach drogowych, więc na pewno pod wpływem marihuany nie należy prowadzić, ale badania wykazały, że jest to bezpieczniejsze niż prowadzenie pod wpływem alkoholu - osoba "spalona" jest bardziej świadoma swojego stanu, nie ma tendencji do brawury i z tego powodu zazwyczaj jedzie wolniej i ostrożniej. Natomiast człowiek pijany myśli, że jest świetnym kierowcą i w ogóle to wcale nie jest taki pijany. (wyniki tych badań zostały zawarte w raporcie WHO na temat marihuany z 1997 roku, gdzieś tam jest dostępny w Internecie)
Cytuj:
Rozumiem, że po alkoholu też tak jest ale alkohol w ciele człowieka może być bardzo łatwo wykrywalny przez policje a niestety na marihuane nie mam sposobów. No chyba, że się mylę i w czasie kontroli można sprawdzić czy ktoś jest pod działaniem marihuany.
|
Też nic nie wiem o możliwości sprawdzenia, czy ktoś jest pod wpływem marihuany. Można np. zbadać mocz lub pot, ale to nie umożliwia ustalenia, czy ktoś jest obecnie pod wpływem, czy palił dzień lub dwa wcześniej.