Zobacz pojedynczy post
stary 15-02-2009, 04:32   #2
Argen
Użytkownik Forum

Argen's Avatar

Data dołączenia: 19 12 2006
Wpisy bloga: 1

Domyślny

Cris, jak ja Cię znam na forum, to jesteś wporządku. Mam nadzieje, że poprostu pomyliłeś działy? Zgłoś prośbę o przeniesienie do twórczości, czyli tu:
http://forum.tibia.pl/forumdisplay.php?f=28

@edit

Przeczytałem to i choć nie jestem biegłym krytykiem spróbuje coś napisać:

Cytuj:
Był słoneczny, letni dzień. Świat zwany przez wszystkich Tibia jak zwykle tętnił życiem. To tutaj miało się wszystko zacząć – mała wysepka,gdzie młodzi, pełni zapału wojownicy rozpoczynali swą przygodę. Świątynia, pojawia się niska postać. Szybko ubiera swoje ulubione wdzianko. Tak to on – Rail Chris. Rozgląda się dookoła, podziwia świat, który jest dla niego dziwny i niezrozumiały. Wita się z częstym bywalcem tego świętego miejsca, Cipfriedem. Przyjacielski mnich zaproponował mu pomoc w krytycznej sytuacji. Pożegnali się ciepło i Rail odszedł w poszukiwaniu tego czego pragnął. Zauważył zejście do kanału. Ryzykując życie wszedł. Coś uderzyło go i oszołomiło. Co to było? Tak, to szczur. Rail Chris pochwycił pałkę którą miał w ręce i zaczoł naparzać w coraz bardziej słabnącego szczura. Nieopodal napotkał trochę przerośniętego szczura jaskiniowego. Gdy zmęczony machaniem w tą i we tę wrócił do miasta, by za zdobyte pieniądze zakupić lepsze uzbrojenie i jakieś jedzenia, które będzie mógł zjeść na późną kolację. Początki są trudne. Wybicie się z dzikiego tłumu tępiącego szczury to sztuka. Trzeba mieć fart oraz umiejętności. Kolejną potrzebną rzeczą jest doświadczenie, które na pewno zaowocuje w różnego rodzaju misjach, trudnych wypraw. Wyposażony w nowiutki świecący miecz oraz nakrycie głowy wyruszył by poćwiczyć jeszcze trochę. A co to? Wzrosłą jego umiejętność władania mieczem. Zadowolony ruszył dalej. Nagle zauważył coś dziwnego. Poczuł przeszywający jego ciało ból. Był tak silny jakby ktoś włożył w jego plecy ostry sztylet. Musiał klęknąć, aby sobie ulżyć. Domyślacie się co się dzieje? Rail awansował na kolejny poziom. Uradowany wyruszył głębiej w jaskinię pełnej niebezpieczeństw.
Na czerwono przecinki, których nie postawiłeś a na zielono reszta wszelkiego rodziaju błędów:
1)ubranie się zakłada, albo ewentualnie ubiera się W nie.
2)zaczął*
3)jakieś jedzenie*
4)odmieniamy: farta
5)trudnych wyprawach*
6)pełną niebezpieczeństw*

Ogólnie błędów znajdzie się pewnie jeszcze trochę. Po pierwsze, tekst pisany o Tibii, czego bywalcy twórczości nie znoszą. Fragment krótki i napisany trochę chaotycznie. Nie podobały mi się również dwa zdania "Tak, to on" i "Tak, to szczur". Nie są one błędne, ale mimo wszystko pasują bardziej do dialogów.
Z całym szacunkiem jakim darzę Cię za to, jak zachowujesz się na forum, pisanie raczej Ci nie idzie. Spróbuj przeszukać dział twórczości w poszukiwaniu innych prac o Tibii ( a jest ich sporo) i z krytyki osób takich jak Ripper czy Slay wyciągnij wnioski i dla siebie. Chciałbym przeczytać jeszcze drugą, a może i więcej części, ale przed tobą daleka droga.

Powodzenia.

@down

Nie jestem pewien czy tak się powinno robić, ale ja reportowałem swojego posta i w powodzie pisałem prośbę o przeniesienie.

Ostatnio edytowany przez Argen - 15-02-2009 o 04:48.
Argen jest offline   Odpowiedz z Cytatem