Cytuj:
Oryginalnie napisane przez eerion
No tak. Tylko widzisz - ci sportowcy są ubrani w kolor/kombinację kolorów odnoszących się do flagi narodowej. Sama biel i czerwień nie symbolizuje Polski.
|
No właśnie symbolizują

Słyszałeś kiedyś o barwach narodowych? Zazwyczaj wchodzą one w skład flag, ale same w sobie stanowią symbole narodowe.
Cytuj:
Wiem o co ci chodzi - o filozofię, która się rozwinęła dzięki temu, że flaga ZSRR była w praktyce jednokolorowa i ludzie zaczęli to tak wiązać.
|
Odwrotnie, flaga ZSRR była czerwona właśnie dlatego, że ZSRR uznał sam siebie za twór socjalistyczny. Natomiast powiązanie czerwieni z socjalizmem nastąpiło już wcześniej.
Cytuj:
Ale osobiście nie widzę powodu, by brnąc w takich fanaberiach dalej. Bo niedługo będzie trzeba wyrzucić połowę szafy, bo te kolory są odbierane negatywnie (przynależność do jakichś partii czy sekt).
|
Ale ja nie uważam socjalizmu za nic negatywnego.

Natomiast niektóre, niekolorowe, symbole zostały tak mocno powiązane z ideologiami, że nic na to nie poradzimy. Przykładem może być swastyka - jak ktoś sobie wytatuuje swastykę na ramieniu, to nikogo nie będzie obchodziło tłumaczenie takiej osoby, że to wcale nie musi być symbol nazizmu. Ale to już tak trochę nie na temat.
Cytuj:
Już teraz widać to na pewną skalę - przy czarnych ubraniach. Niektóre grupy społeczne uznają takich za satanistów, zwłaszcza jeśli dana osoba sobie włosy zapuści. I już mogą się zaczynać dyskryminacje.
Przyznaj - czy to nie jest chore?
|
No raczej

Ale nie wydaje mi się, żeby z moich wypowiedzi można było wyciągnąć wniosek, że ubrany na czerwono = socjalista.
Cytuj:
Mam nadzieje Litawor, że nie traktujesz już moich wypowiedzi jako wjazdów na twoją osobę
|
Nie, już nie