Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Straznik Monopolowego
Skoro nie masz dowod na to aby poprzec swoja teorie to sie nie odzywaj a co do istnienia Boga to te dowody nazywaja sie "cudami" i troche ich jest
|
Jesteś idiotą (bo katolikiem Cię nie nazwę) jeśli całuny turyńskie, opętania i objawienia Matki Boskiej na brudnej szybie uznajesz za "dowody" na istnienie Boga.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Michoss
Wyobraźmy sobie taki scenariusz. Pojawiają się wysoce inteligentne, dajmy na to, jaszczurki.
|
"Wysoce inteligentne" to mogą być szympansy, albo kormorany, czy ćmy. Dopóki te "zwierzę" nie będzie miało podobnie wykształconego mózgu co my (a co za tym idzie MUSI stworzyć cywilizację) to nie zostanie uznane za równe człowiekowi.
Cytuj:
'czemu tylko człowiek ma cywilizację?' Nie? To ci odpowiem dużymi, wyraźnymi literami.
BYLIŚMY PIERWSI.
|
Brednie. Homo sapiens stworzył cywilizację, ponieważ tylko on na Ziemi ma odpowiednio duży mózg, a taki mózg wykształcił się, ponieważ w jakichś sposób pomagał w przekazywaniu genów następnym pokoleniom (katolicy mają inną teorię na ten temat). Dinozaury nie były jedyne przed człowiekiem, dłużej od niego "panowały" nad Ziemią, a mimo to nie stworzyły cywilizacji. Tak samo jak wielbłądowi nie jest potrzebna wiedza o tym, co to jest teoria względności - człowiek jak najbardziej może się tego dowiedzieć (taki już ma mózg), i ten duży mózg, niespotykany u innych istot, sprawił, że to właśnie człowiek wybił się na panteon stworzenia.
Cytuj:
Powiedz mi w takim razie, w co wierzysz? Bo na pewno nie w ewolucjonizm, bo on udowadnia że MOŻNA PORÓWNYWAĆ LUDZI I INNE ZWIERZĘTA.
|
Można porównywać, i co wychodzi? Zwierzęta podlegają człowiekowi, są mniej inteligentne etc.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez alienXX
Pokaz mi jeden dowod, ze pies nie ma uczuc = pokaz mi jeden dowod, ze nie ma Boga
Pokaz mi jeden dowod, ze pies ma uczucia = pokaz mi jeden dowod, ze Bóg istnieje.
|
Nietrafiona analogia. Bóg jako taki jest z założenia nieweryfikowalny (dlatego się
wierzy), natomiast uczucia (czyli odpowiednie reakcje chemiczne) można zbadać. I pies te uczucia ma (strach, przywiązanie, szczęście itp.). Oczywiście o świadomości takiej jak człowieka nie może być mowy (o to chyba chodziło Alienowi).