Zobacz pojedynczy post
stary 05-03-2009, 09:10   #31
Pan Klocek
Rook-User roku 2007

Pan Klocek's Avatar

Data dołączenia: 22 06 2004
Lokacja: Zielona Góra

Stan: Niegrający
Imię: Pan Klocek
Profesja: Rookstayer
Świat: Titania
Poziom: 51
Skille: 27 fist
Domyślny

Znalazłem chwilę na przeczesanie całego tematu z wkrętem
I jeśli można miałbym taką małą sugestię (pisałem już o tym Lesiowi na PW), otóż jak wiemy jest kilka osób na tym forum niezwiązanych z "grupą wkręt" a znających fabułę i klimat Rookgaardu na wskroś, do tego dochodzą dzieciaki z botami. Więc pomysły takie jak, quest na spike sworda czy z "ukrytym" miejscem pod wyspą odpadają. Zaraz zwęszą nieprawdę.
Lesiu napisał:
Cytuj:
... większość zapisanej w niej historii odnajdziesz w rozmowach z NPC i pozostałych książkach. Oczywiście zawiera coś nowego, więc nie umniejszał bym tak jej wartości do zwykłego rara. Zresztą jest więcej rzeczy wskazujących, że nie jest to tylko bajka dla samej bajki, i napewno warto ją zdobyć by o nich się dowiedzieć.
Moim zdaniem bardzo dobrze to ujął. Nic wymyślonego, żadnej wysnutej bajeczki. Tylko to co możemy znaleźć w rozmowach NPC i historii Rookgaardu. Więc jeśli będziemy się tego trzymać nikt nic nie zwęszy. Do tego użyć lokacji już istniejących i sukces gotowy.

Jako że nikt jeszcze nie powiedział co jest w książce moja propozycja jest następująca:
Nawiązanie do ludzi Starego Rookgaardu np Mandrid Cropwell'a , był to jeden z rodu Cropwellów, większość książek w bibliotece na Rookgaardzie jest jego autorstwa. Któregoś razu podczas przeszukiwania wyspy natrafił na coś co go całkowicie zmieniło, oszalał.
I tu w tą historię można wstrzelić się z książką, była ona pamiętnikiem, zgubionym przez kogoś i odnalezionym przez Orki czy Minotaury.
Możemy ciągnąć to dalej poprzez rozmowy z NPC'ami, przecież mogą one stać się dostępne dopiero po tym jak ktoś posiądzie książkę.
Starzy NPC'e tacy jak Cip Obi czy Al mogą powiedzieć co nieco o ekscentrycznym mistyku, nie widzieli go osobiście ale słyszeli opowieści innych mieszkańców.
I żeby uwiarygodnić historie dodajemy kilka faktów,
po przeanalizowaniu treści wygląda na to że autorami pamiętnika są 2 osoby a nie jedna. Druga pisze o Mandrizie jak o swoim dziadku, co wskazuje nam na Ferdur'a Cropwell'a, który to przecież był przyłapany na tym iż usiłował wskrzesić swojego dziadka. Przeszkodził mu w tym jakis "oddany żołnierz króla", i tu wstrzeliwujemy się my - żołnierz to Dallheim.
Ogólnie w tym quescie nie chodziłoby o Spike Sworda czy o Mino Maga - zbyt banalne i jak ktoś "zna potencjalne rozwiązanie" szybko się zorientuje.
Chodziłoby o grób Mandrida i to co z nim zostało pochowane, coś co uczyniło go szalonym.
Gdzie ten grób może być? A czemu nie ciało na kamieniu na pacc? Dallheim po dłuższym namawianiu może nas na to nakierować.

Co o tym sądzicie "koledzy w zbrodni"? Jeśli będzie trzeba zawszę będę mógł to rozwijać. Bazować na tym co znane.
Oczywiście treść książki mogę napisać ale po polsku ktoś kto zna angielski perfekto musiałby przetłumaczyć.
Zawsze można podać fragmentami treść i niech ludzie na forum rozmyślają. W ten sposób wszyscy będą kryci, będzie można się wytłumaczyć, że to taki rozbudowany event, i dla najbardziej aktywnej osoby załatwić np fajny przydomek na forum

I jak? Mój skill w Mistrzowaniu Gry chyba nie zardzewiał?

Klocek-Clan

"W tym szaleństwie jest metoda. Wal ich wszystkim, co masz. Wal ich mocno i szybko. Wal ich, póki nie przestaną się ruszać. Oto metoda"
-Krusk zabójca Tanar'ri

Pan Klocek jest offline   Odpowiedz z Cytatem