Mam tutaj taką małą sprzeczkę w rodzinie. Chodzi nam o pobieranie gier z internetu.(od razu mówię, że nie chodzi na o filmy, muzyke itd tylko o gry) Czy pobieranie gier z internetu(Crysis, Assasin's creed, Lotr itd) bez zgody autora jest legalne? Kłótnia leży w martwym punkcie gdyż w necie nie ma takich informacji, a jak już jedna się znalazła to jest w niej namieszane bo raz piszą, że ściąganie jest nielegalne bez gody autora a za chwile, że tylko wtedy gdy chcemy czerpać z tego korzyści materialne.
Cytuj:
Internautom grozi kara od trzech miesięcy do pięciu lat pozbawienia wolności za nielegalne pobieranie gier z internetu.
Postanowienie to nie dotyczy ściągania darmowych lub próbnych wersji takich programów, gdyż jest ono legalne. Natomiast korzystanie z całych wersji gier wymaga pełnej licencji, którą najczęściej uzyskuje się przy ich zakupie. Bartłomiej Witucki z Business Software Alliance, wyjaśnia, że "Pobieranie plików z grami jest legalne tylko wtedy, gdy zgadza się na to osoba uprawniona, czyli najczęściej ich właściciel. Jeżeli nie ma takiej zgody, popełniamy przestępstwo". Nie każdy też wie, że prawo nie traktuje gier, filmów czy mp3 jako jeden rodzaj utworów . Samo ściąganie utworów audiowizualnych nie jest uznawane za przestępstwo, ale pobieranie gier jest już traktowane na równi z kradzieżą. Art. 278 par. 2 kodeksu karnego, mówi, ze każdy, kto uzyskuje cudzy program komputerowy, w tym gry, bez zgody osoby uprawnionej celem osiągnięcia korzyści majątkowej, podlega karze pozbawienia wolności od trzech miesięcy do lat pięciu.
|
I tutaj proszę was o rozwiązanie kłótni, i najlepiej aby była podparta dowodami(najlepiej link do jakiejś wiarygodnej strony), ponieważ wątpię żeby mi uwierzyli jak powiem, że mam to z forum.tibia.pl : >>