Zobacz pojedynczy post
stary 31-03-2009, 15:45   #8195
Maggic
Chelsea Fan

Maggic's Avatar

Data dołączenia: 08 04 2006
Lokacja: Szczecin

Stan: Na Emeryturze
Maggic ma numer GG 2111891
Domyślny

Lider Chelsea Londyn i etatowy reprezentant Anglii Frank Lampard jest zdania, że w ostatnich latach w piłce nastąpiły ogromne zmiany. Piłkarz uważa, że kiedy on zaczynał dobijać się do drzwi wielkiego futbolu, musiał pracować znacznie ciężej niż młode gwiazdki wschodzące w ostatnim czasie.

Nie można tak bardzo promować nastolatków. To wychodzi na niekorzyść wszystkim - twierdzi Anglik.

Pomocnik The Blues uważa, że rosnąca w zastraszającym tempie liczba nastoletnich gwiazd na boiskach najsilniejszych lig Europy nie jest przypadkiem.
Lampard twierdzi, że trenerzy świadomie kreują młodziutkich chłopaków na gwiazdki, przy czym nie wymagają od nich tak ciężkiej pracy na treningach, jak wymagano w swoim czasie od niego samego.

Ja musiałem pracować ciężej niż bardziej doświadczeni zawodnicy, aby udowodnić trenerowi, że zasługuję na grę w pierwszym składzie. A w West Ham United nie było o to łatwo. Uważam, że świetnie na tym wyszedłem i owoce tamtej pracy zbieram właśnie teraz - powiedział kluczowy zawodnik dla obrazu gry Chelsea.

Teraz młodzi nie wykonują tak ciężkiej roboty, jak ja. Dostają taryfę ulgową. Cieszą się życiem, bawią w hedonizm. Tak nie może być, bo straci na tym każdy. Ale najbardziej oni sami oraz kibice - przekonuje Lampard.

Teraz jest im przebić się zdecydowanie zbyt łatwo. Poza tym znacznie szybciej się wypalają i jestem przekonany, że zawodnicy tacy jak Paulo Maldini już się futbolowi nie przydarzą. Przed laty niewyobrażalne było zobaczyć na boiskach Premier League 16, 17, czy 18-latka. Teraz to już norma. Bardzo zła norma - dodaje.

Zarówno ja, jak i John Terry zawsze uważaliśmy, że nastolatkowie w szatni powinni zajmować się czyszczeniem butów. To uczy ich pokory - kończy Lampard.

Zaciekawił mnie ten artykuł, sporo w nim prawdy. Teraz piłka to włoski na żel i rozdawanie numerów telefonów chilriderkom. No i fakt faktem, takich piłkarzy jak Maldini, Nesta, Bergkamp... Nawet Lampard i Gerrard... Już nie będzie