Cytuj:
A teraz zdefiniuj "surowsze wychowane". Czy wlicza się w nie lanie dzieciaka po dupie kablem od telewizora za nieodrobienie zadania domowego?
|
Nie wlicza. Nie będzie robić zadań, pooblewa testy, będzie musiał latać 3 dni przed wystawianiem ocen by poprawić - się nauczy. Tutaj lanie nic nie da.
Chyba, że ta sytuacja jest nagminna, wtedy będzie trzeba podjąć jakieś kroki. ale to już raczej będzie zależne od danej osoby.
Cytuj:
Natomiast jeśli chodzi o to, czy dziecko chleje, ćpa, prostytuuje się czy jest gejem - to są rzeczy zmienne i względne w odbiorze przez społeczeństwo. Ja np. bym chciał (i będę w miarę możliwości do tego dążył), żeby moje dziecko zamiast alkoholu (jeśli już coś musi ćpać) paliło trawę. Czy wg Eeriona to wychowanie jest "dobre", czy nie?
|
Nie jest to zachowanie dobre, bo dążenie by dziecko robiło cokolwiek z tej dziedziny jest negatywne. Pomijam fakt, że alkohol w małych ilościach nie robi z ludzi takiej sieczki w jakiej widziałem znajomych po paleniu trawki przez kilka dni pod rząd. Ale to nie o tym jest dyskusja. Niezależnie co młody będzie robił - trzeba odbyć z nim dyskusję. A po tym... Powiedzieć mu wprost, że jakiekolwiek "nałogi" (pozwolę sobie użyć takiego słowa. Nie próbujcie robić dyskusji co uzależnia, a co nie. Dlatego dałem "") w etapie rozwoju organizmu są niekorzystne.
Cytuj:
Myśl na dzisiaj jest taka: jeśli rodzice nie znęcają się nad dzieckiem, ani samo dziecko nie popełnia przestępstw, to bardzo proszę, nie wtryniajcie się w cudze życie.
|
Ja tam nie mam zamiaru nikomu patrzeć zza ramienia. Sam mam dość tego typu zachowani i "porad".
No, ale tutaj chyba można podyskutować jeśli ten temat został poruszony. Wszakże to forum.
Cytuj:
No cóż. Mnie rodzicie nie bili (ani chyba nawet nie grozili "pobiciem"; nikt też niech nie mówi, że klaps to znęcanie się nad dzieckiem) a jakoś wyrosłem na "człowieka ze sztywnym kręgosłupem moralnym".
|
Zależy czym dla ciebie jest bicie, a czym klaps. Bo ja katowany też nie byłem. Za jakieś przegięcia dostawałem kilka razy po dupie. Więc nie wiem jak wy to sobie klasyfikujecie. Poza tym - jeśli mówisz prawdę to trafiłeś na odpowiednie otoczenie i zostałeś odpowiednio wychowany.
aha - odpowiednie otoczenie =/= idealne.
Cytuj:
na chłopski rozum jak dziecko dostanie dobre lanie to go oduczy robienia tego co sie tatusiowi akurat nie podoba, tylko jakoś nie widze tych "sztywnych kręgosłupów moralnych" u dzieci z patologicznych rodzin o_O
|
Ponieważ w rodzinach patologicznych dochodzi do katowań i bicia zupełnie bez powodu. Nie podciągaj tego pod wychowywanie, bo nim nie jest.
Cytuj:
mama do pierogów wrzucała gwoździe.
|
A te na twój talerz wyciągała magnesem!

Tak, widziałem linijkę niżej