Zobacz pojedynczy post
stary 07-04-2009, 23:22   #58
eerion
CS Tibia.pl Team

eerion's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2003
Lokacja: Utopia
Wpisy bloga: 2

Stan: Niegrający
eerion ma numer GG 4323111
Domyślny

Cytuj:
A teraz zdefiniuj "surowsze wychowane". Czy wlicza się w nie lanie dzieciaka po dupie kablem od telewizora za nieodrobienie zadania domowego?
Nie wlicza. Nie będzie robić zadań, pooblewa testy, będzie musiał latać 3 dni przed wystawianiem ocen by poprawić - się nauczy. Tutaj lanie nic nie da.
Chyba, że ta sytuacja jest nagminna, wtedy będzie trzeba podjąć jakieś kroki. ale to już raczej będzie zależne od danej osoby.

Cytuj:
Natomiast jeśli chodzi o to, czy dziecko chleje, ćpa, prostytuuje się czy jest gejem - to są rzeczy zmienne i względne w odbiorze przez społeczeństwo. Ja np. bym chciał (i będę w miarę możliwości do tego dążył), żeby moje dziecko zamiast alkoholu (jeśli już coś musi ćpać) paliło trawę. Czy wg Eeriona to wychowanie jest "dobre", czy nie?
Nie jest to zachowanie dobre, bo dążenie by dziecko robiło cokolwiek z tej dziedziny jest negatywne. Pomijam fakt, że alkohol w małych ilościach nie robi z ludzi takiej sieczki w jakiej widziałem znajomych po paleniu trawki przez kilka dni pod rząd. Ale to nie o tym jest dyskusja. Niezależnie co młody będzie robił - trzeba odbyć z nim dyskusję. A po tym... Powiedzieć mu wprost, że jakiekolwiek "nałogi" (pozwolę sobie użyć takiego słowa. Nie próbujcie robić dyskusji co uzależnia, a co nie. Dlatego dałem "") w etapie rozwoju organizmu są niekorzystne.
Cytuj:
Myśl na dzisiaj jest taka: jeśli rodzice nie znęcają się nad dzieckiem, ani samo dziecko nie popełnia przestępstw, to bardzo proszę, nie wtryniajcie się w cudze życie.
Ja tam nie mam zamiaru nikomu patrzeć zza ramienia. Sam mam dość tego typu zachowani i "porad".
No, ale tutaj chyba można podyskutować jeśli ten temat został poruszony. Wszakże to forum.
Cytuj:
No cóż. Mnie rodzicie nie bili (ani chyba nawet nie grozili "pobiciem"; nikt też niech nie mówi, że klaps to znęcanie się nad dzieckiem) a jakoś wyrosłem na "człowieka ze sztywnym kręgosłupem moralnym".
Zależy czym dla ciebie jest bicie, a czym klaps. Bo ja katowany też nie byłem. Za jakieś przegięcia dostawałem kilka razy po dupie. Więc nie wiem jak wy to sobie klasyfikujecie. Poza tym - jeśli mówisz prawdę to trafiłeś na odpowiednie otoczenie i zostałeś odpowiednio wychowany.
aha - odpowiednie otoczenie =/= idealne.

Cytuj:
na chłopski rozum jak dziecko dostanie dobre lanie to go oduczy robienia tego co sie tatusiowi akurat nie podoba, tylko jakoś nie widze tych "sztywnych kręgosłupów moralnych" u dzieci z patologicznych rodzin o_O
Ponieważ w rodzinach patologicznych dochodzi do katowań i bicia zupełnie bez powodu. Nie podciągaj tego pod wychowywanie, bo nim nie jest.

Cytuj:
mama do pierogów wrzucała gwoździe.
A te na twój talerz wyciągała magnesem!
Tak, widziałem linijkę niżej
Wpuścić takiego maniaka do tematu o anime

eerion.blogspot.com - Jak to gaijin Japonię ogarniał, czyli relacja z kraju kwitnącej wiśni.
eerion jest offline   Odpowiedz z Cytatem