Zobacz pojedynczy post
stary 11-04-2009, 18:56   #97
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Cacuss Pokaż post
Chciałbym coś wyjaśnić, żeby nikt nie miał wątpliwości: marihuana nie uzależnia fizycznie.
Żeby nie było, nie mówię, że te tygodnie były dla niego przyjemne, tylko, że po prostu nie mógł robić tego co lubi.
Byłbym ostrożny z takimi z takimi tezami. Jak już pisałem w temacie o narkotykach, pewne objawy uzależnienia fizjologicznego, takie jak problemy ze snem, można w przypadku marihuany zauważyć. Poza tym istnieje jednak w przypadka wielu osób charakterystyczny dla uzależnienia "głód", który oczywiście jest "psychiczny" (choć wywołany rozregulowaniem w mózgu), ale to samo można powiedzieć o głodzie u kokainistów (choć warto tutaj wymienić też kofeinę czy czekoladę, co wiem z doświadczenia; na szczęście już odstawiłem ). Czy uznamy to za uzależnienie fizyczne, czy psychiczne, ja osobiście nie mam wątpliwości, że jest to uzależnienie. Nie żebym chciał kogoś straszyć, wykształca się ono długo i nie jest zazwyczaj silne (choć to kwestia indywidualna), ale nie popieram głoszenia jako faktu, że marihuana nie uzależnia.

Cytuj:
A co do tematu to nie wiem dlaczego sądzicie, że gimnazjaliście nie wystarczyłoby pieniędzy na palenie. Ja w liceum mam taki sam "dostęp do pieniędzy" jaki miałem też w gimnazjum. Mogę zwyczajnie wziąć od rodziców tyle, że jeśli wydawałbym tylko na jaranie to mógłbym palić regularnie choć nie dużo.
Ja też nie miałem w gimnazjum problemu z pieniędzmi (może dlatego, że nie wydawałem ich codziennie na jakieś cole i inne błahostki), ale jednak większość moich kolegów miła ich ciągły niedobór.
Litawor jest offline   Odpowiedz z Cytatem