Zobacz pojedynczy post
stary 09-02-2005, 19:18   #1
Gtyk
Użytkownik Forum

Gtyk's Avatar

Data dołączenia: 26 07 2003
Lokacja: In a Galaxy Far, Far Away...

Gtyk ma numer GG 2321949
Domyślny Poradnik- tworzenie mieczy w Paint Shop Pro 7

UWAGA!!
Poradnik ten przeznaczony jest do programu Paint Shop Pro 7, w innych wersjach niektore rzeczy moga sie minimalnie roznic

1)Rysujemy w paincie ksztalt naszego miecza. Nie moze to byc po prostu krzyz, ksztalt jest dosc dowolny, jeden z najprostszych przykladow przedstawiam ponizej:
Rozmiar zwykly: Powiekszenie:

2)Teraz wybieramy kolor, ktorym wypelnimy ostrze naszego miecza. Powinien byc to ciemny kolor szary, np taki:

Rekojesc miecza, wypelnic mozemy dowolnym kolorem, ja jednak polecam ten:

Nasz miecz wyglada teraz tak:

3)Kopiujemy obraz do Paint Shop Pro. Wybieramy w pasku narzedzi , klikamy prawym i wybieramy Tool Options.
Pojawia się nam nastepujace okienko:

Ustawiamy wszystko tak jak wyzej(mozna tez wyprobowac wlasne ustawienia, ale na poczatek polecam wlasnie takie )

4)Zabieramy się za cieniowanie ostrza. Tutaj wszystko zalezy juz od waszego upodobania i wyobrazni Ja moj miecz wycieniowalem w nastepujacy sposob:

5)Teraz kolej na ostrze... tutaj tak jak wyzej, wszystko zalezy od was, ale kierunek padania swiatla musi zgadzac sie z ostrzem. I teraz kolejna wazna rzecz. Aby nadac rekojesci odpowiedni kolor, zaznaczamy je (zolta pentelka w pasku narzedzi i obrysowujemy rekojesc), nastepnie wybieramy opcje Colors>Colorize... w gornym pasku. W oknie ktore sie pojawi wpisujemy nastepujace wartosci:

Wowczas nasza rekojesc stanie sie zlota

6)Kolejnym krokiem jest nadanie odpowiedniego koloru ostrzu miecza. Powtarzamy operacje opisana powyzej, z tym ze zaznaczamy teraz ostrze a nie rekojesc, a wprowadzone wartosci to 150 i 15.
Nasz miecz jest juz gotowy i wyglada nastepujaco: .

7)Teraz pozostaje nam juz tylko zapisac miecz W tym celu wybieramy zapis do formatu png. Najszybciej zrobic to uzywajac (jezeli nie mamy tego na pasku, klikamy prawym przyciskiem i zaznaczamy Web Toolbar).

I to na tyle Mam nadzieje ze moj artykul w czyms wam pomoze.

Hunt you down without mercy
Hunt you down all nightmare long

Gtyk jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.