Zobacz pojedynczy post
stary 25-04-2009, 16:18   #54
Duch Niespokojny
Moderator

Duch Niespokojny's Avatar

Data dołączenia: 10 09 2005

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Ja mam mieszane uczucia co do tego. Pierwszą moją reakcją było "no nie, znowu Cipsoft stwierdził, że Tibia jest za trudna...". Wiadomo, że takie rozwiązanie ułatwi życie boterom (chociaż tylko runemakerom, a takich się już rzadko spotyka). Do tego walki w miastach są faktycznie ciekawsze niż gdzieś w szczerym polu. Z drugiej strony jednak nie można mówić, że takie rozwiązanie całkiem zepsuje pvp. W pewnym sensie nawet uatrakcyjni ten element gry. Ileż to razy zdarzało się, że jakiś cwany pker zabił gracza, a potem uciekał do miasta i skakał po drabinkach/schodach nie dając się nawet trafić goniącej go drużynie? Oczywiście można powiedzieć, że przez ograniczenie tego zjawiska zostanie okaleczona taktyka walki pvp, ale takie skakanie po schodkach to nie tyle taktyka, co po prostu wykorzystywanie słabości gry.
Fakt, że gracze będą mogli sobie w spokoju sprzedać towar, uzupełnić zapasy i zregenerować manę, jest na plus.
Tak mi przyszło do głowy, że może zamiast tego pomysłu, wprowadzić coś takiego: Postać, która kogoś zaatakuje w mieście lub wejdzie do niego z white skullem (w przypadku red skulla liczyłoby się to czy zaatakowało się ostatnio kogoś bez skulla) jest atakowana przez strażników (przy czym siła ich ataku byłaby zależna od poziomu postaci, coby jakiś cwaniak na 400 lvl nie mógł sobie mordować bezkarnie, a straż nie mogłaby mu nic zrobić). Takie rozwiązanie byłoby bardziej realistyczne - w końcu kto to widział, żeby bandy rzezimieszków grasowały po stolicy królestwa a król sobie pierdział w stołek, zamiast nasłać na nich straż? Jeśli ktoś już bardzo chciałby kogoś ubić w obszarze zabudowanym, mógłby to zrobić, ale gracze preferujący spokojne spędzanie czasu mieliby przewagę.

Generalnie jednak chyba powinni zostawić to tak jak jest teraz...

Ostatnio edytowany przez Duch Niespokojny - 25-04-2009 o 16:26.
Duch Niespokojny jest offline   Odpowiedz z Cytatem