Zobacz pojedynczy post
stary 11-05-2009, 14:42   #83
Menda Kubus
Guest

Domyślny

Nie gram w już w Tibie "zawodowo" naprawdę długo - ostania wizyta na forum 14.12.2006 . Jednak czasami lubię sobie wbić i zobaczyć co tam nowego. Wiele razy chciałem się wypowiedzieć jednak odkładałem to bo uważałem że i tak nic to nie da. No ale dzisiaj coś powiem. A więc:

Zacząłem grać w tibie 7.3 pamiętam więc piękne czasy grania sorkiem czy drutem gdy biegało się z war hammerem, nie było różdzek. Tibia była więc trudniejsza, na dragi chodziło się z hmm, runy do czegoś się przydawały. Teraz zaś jeden kolega z drugim mają "exevo frigo hur" czy tam flam, a na paccu exori flam itp. i odstawia bosa. Oczywiście na te hmm czy inne runy nie było hotkeya. Więc klikało się na runke i na potworka. Teraz ziomek klika F1 (exori) i F2 (exura) - drag pada. A kiedyś z shiftem na runke i na potworka czy z shiftem na uha, lub mana potiona i na siebie. Nie trafisz w siebie - dupa, padasz. A więc - LICZYŁY SIĘ UMIEJĘTNOŚCI a nie CZAS WŁOŻONY W GRĘ. Teraz maniak grający 24/7 bije sobie all bez problemu i wbija setkę. Jeśli by żył za moich czasów ręczę wam że nie wbiłby 30 lvla A czemu wbija? Bo ma hotkeye. Więc F1, F2, F3 i 100 lvl a nie shift + runa czy potion i 30 lvl. To pokazuje tylko jakimi czubkami i uzależnionymi ludzmi są 300 lvle. Nie moge znieśc gdy nooby podniecają się tym że wpadł kolejny 300 lvl. Po prostu żygać się chce. Wszyscy mu gratulują, że jest najlepszy a naprawdę nie ma umiejętności tylko gra ile się da. Dlatego uważam że hotkeye zniszczyły tą grę. Rozumiem jednak tych co ich używają. Jest to ułatwienie, oni nigdy nie poczują klimatu "myszki". Masz czas - masz lvl i sympatię idiotów.

Jako drugą rzecz poruszę boty. Nie wiem jaką przyjemnością jest wbicie 100 lvl na bocie? Do tego chłopak chwali się jaki jest dobry i jak umie "grać". Za moich czasów botem łowiłeś rybki (sam się w to bawiłem). Teraz zaś ustawiasz bota, idziesz spać, wstajesz rano patrzysz jak leci, idziesz do szkoły, wracasz i cieszysz się z kolejnego lvla. Jednak nie boty zniszczyły grę, tylko ludzie ich używający. Tak jak mówiłem sam łowiłem na botku rybki, jednak nie przesadzajmy, nie wiem jaka podnietę może dać wbicie 100 czy wyższego lvla na bocie!! TO JEST DEBILIZM. Boty więc jako drugie zniszczyły tą grę.

Kiedyś za cel postawiono sobie wbicie 40 lvla, 50 fishingu, czy 40 magicu. Chłopak męczący się robieniem run miał naprawdę frajdę, że może iść sobie poexpić ze swoimi 5 bp runow. Teraz zaś 100 lvl jest dnem. Nie liczy się zabawa tylko lvl. Pamiętam jak zwiedzałem 10 lvl świat. Chodziłem po carlin, veno, fibuli i byłem szczęśliwy że mam odkrytą mapkę. Teraz jeśli nie wbijesz 100 jesteś nikim. BIJ LVL LVL LVL PO TO JEST TA GRA - typowe podejście kretyna. Kiedyś nie było to najważniejsze tylko dobra zabawa, a teraz tibia stała się całym życiem dla 10 latkow, ktorzy nie mają kolegów tylko komputer i tibie. Kiedyś szedłes cała ekipą na dl czy hero. Teraz idziesz sam, tracisz więc kontakt z otoczeniemm, ludzmi i zamykasz się w swojej gierce.

Cip soft. Niektóre rzeczy im wychodzą i nie zaprzeczam temu. Mowię tu na przykład o addonach. Naprawdę był to fajny pomysł chociaż kiedyś pamiętam jak na paccu biegali wszyscy w 2 strojach (to był szpan ). Jednak tą zmianę uważam za dobrą, chociaż Cipy też zawsze muszą przesadzic. Coraz to nowe addony są coraz brzydsze i nie pasują do gry, mowię tu o norsemanie czy Klaunie ^^. Poprawianie grafiki - ogromny + (mowie o mapkach dodatkowo ich powiększanie o nowe expowiska). Naprawdę gra wygładą coraz lepiej estetycznie i to powinno się podobać, jednak i tak większość na to nie zwraca uwagi bo woli bic lvl. Nowe itemki - nieporozumienie. Te nowe tarcze, zbroje itd. sa jednym wielkim nieporozumieniem. Wygląda to jak projekt jakiegos dzieciatka w paincie. Inne zmiany odnośnie mechaniki gry (inne niż hotkeye), zostawię graczom, gdyż każdy ma o tym swoje zdanie. Jak dla mnie w tej kwesti od dawna nic im nie wyszlo

Pomysł o ktorym mowa w temacie. Nie uważam by zmiania exivy wyszła na dobre. Rozumiem że większość graczy jest wkurzona że padła za nic. Ja też padałem, nie raz nie dwa tylko kupę razy i wypadały mi cenne itemy. Jednak sam tez kocham zabijać i chociaż jest mi zal w większosci graczy ktorych ubiłem, to jednak jest to częśc tej gry taka cegiełka ktora jest czymś niezwykłym. Gdyż Pkowanie i wojny są najlepszą rzeczą ktora jeszcze została w tibi. Jak to zniszczą tibia spadnie juz totalnie na dno (od spodu puka tylko frytka ).

Moje propozycje: Wiem żę nie zmieni się poglądu wielu ludzi. Niektorzy mnie poprzą (być może) a inni skrytykują. Jednak można uszczęśliwic i pierwszych i drugich. Zostawmy servery z obecną tibia, jednak niech zostaną utworzone i servery z tibia 7.6 i nizszą. Wielbiciele tibia 7,6 i niższych bedą zadowoleni, a zwolennicy tibia 8.0 też. Nikt nie powie ze nie jest szczęśliwy ze mu zabrano czy dodano nowe opcje. Tyle odemnie ;P

Pozdro