Cytuj:
Oryginalnie napisane przez rentonB
A dlaczego warezy mialy by pasc? tam sa tylko linki do danych a nie fizyczne pliki
|
Nie jest możliwe teraz, abym znalazł tamten artykuł, ale postaram się oddać jego sens własnymi słowami. Mowa była o forach warezowych, które umożliwiają ściąganie plików z podawanych linków.
Otóż, większość osób, które uploadują tam 'linki', wobec czego masz absolutną rację, najpierw musiały załadować pliki (filmy, muzyka, programy, ebooki) na serwerze hostującym. W tym momencie pojawia się przestępstwo.
To tak samo, jak kiedyś była luka prawna pozwalająca sprzedawać kastety (są zakazane w sprzedaży, posiadaniu i użyciu) - sprzedawca po prostu zaznaczał "kastety mają wartość tylko kolekcjonerską" i było ok. Na warezach masz linki, które według ich autorów służą tylko informacji na temat klatek, jakości etc.
Nie wyjdę na hipokrytę i przyznam się, że ściągam stamtąd pliki. Ale wytłumaczenie, że linki nie służą do ściągania jest śmieszne. To tak, jakby położyć na biurku osoby z ciężką depresją jakieś silne leki nasenne i potem się tłumaczyć "ja tylko kładłem".
Większość książek, które przeczytałem zazwyczaj kupuję by 'zadośćuczynić', ale to i tak kropla w morzu potrzeb, kiedy cena płyt jest naprawdę astronomiczna w stosunku do jej wytworzenia.