Uważam, że szansa na wprowadzenie takich serwerów przez Cipsoft jest znikoma. Chciałoby się napisać - żadna, ale jak mądrze napisał pracownik Cipsoftu "Generally saying there is always a chance for everything."
Myślę, że liczba osób, które odwiedzałyby takowe serwery nie będzie duża, według mojej opinii może to wyglądać następująco:
Wysnuwam takie wnioski biorąc pod uwagę profil konsumentów produktu Cipsoftu, jaki zaobserwowałem podczas przeglądania tego forum.
Jak wiadomo po wprowadzeniu (w tym wypadku względnie) nowego produktu [szczególnie znanej marki, lub nowej - dobrze zareklamowanej], liczba użytkowników powinna z początku utrzymywać się na dość wysokim poziomie. Wśród nowych konsumentów pojawią się zarówno entuzjaści i sceptycy, oraz ludzie chcący zobaczyć produkt z czystej ciekawości. Boom wywołany pojawieniem się owego klienta Tibii będzie trwał jakieś 2 miesiące, po których to zostanie osiągnięte maksimum użytkowników tego produktu. [Przez 2 pierwsze miesiące wszyscy (czy też zdecydowana większość), którzy będą chcieli wypróbować produkt zdążą już to zrobić.]
Następnie po tym okresie liczba graczy zacznie gwałtownie spadać, większość użytkowników zdąży już dogłębnie zaznajomić się z produktem i przy grze pozostaną w większości tylko entuzjaści starej wersji Tibii, których odsetek jest niewielki. (Również owym entuzjastom może się nie spodobać gra na "cipsoftowskich" serwerach "starej" Tibii. Jednym z powodów może być duża ilość tzw. noobów, którzy mogą zniweczyć radość płynąca z gry.)
Po kolejnym okresie(przykładowo po ok. 7 miesiącach) w grze pozostanie niewiele osób np. ci, którzy będą mieli w niej dobrze rozwiniętą postać, osoby, którym naprawdę będzie się podobać gra na "serwerach retro" i inni.
Podsumowując, wydaje mi się, że Cipsoft nie wprowadzi tych serwerów ze względu na stosunkowo małe (względem najnowszej Tibii) zainteresowanie tym produktem, więc po prostu będzie to mało opłacalne.
Oczywiście przedstawione powyżej informacje to tylko moje spekulacje na ten temat.