Zacznijmy od tego, że Tibia jak wszystko inne musi się rozwijać.
Zauważcie jaka jest liczba zbanowanych kont. Cipsoft poniósł z tego tytułu ogromne straty. Nie mogą sobie teraz pozwolić na dodawanie niesprawdzonych, eksperymentalnych pomysłów. Muszą i idą za tym co jest stare i co się przyjęło w innych grach.
Co do utraty klimatu. Jak to ładnie przedstawił jeden Pan tutaj, w kolorowym poście. Ludzie! Klimat to WY! Gdy zaczynaliście grę, mieliście okres zachwytu. Tak jest zawsze. Każdą późniejszą zmianę uważacie za niebezpieczeństwo zniszczenia tego co pamiętacie. Gram od Tibi 7.0 ? Na pewno gdzieś w tych okolicach.czyli już sześć lat obserwuję zmiany. Przeżyłem farmy druidów, dwudziestosiedmio poziomowych palladynów polujących na Giant Spider'y. Wszystko to tworzyło specyficzny klimat. Wszystko tak na prawdę w grze go tworzy. Tylko pytanie czy się umie go dostrzec. Nawet armie noobów w Carlin proszących o "frii itemz PLXXX" go tworzą. Bez nich to by nie było to samo Carlin.
Nie raz myślałem tak jak wy..."to już nie ta sama stara dobra Tibia w której zaczynałem"...szczególnie jak przebudowali Kazordon. Zamiast jednak psioczyć, poszedłem tam, przyjrzałem się zmianom, zaakceptowałem ich nieuchronność i odnalazłem nowy klimat. Tak też tęsknie za starym systemem rozmów i transakcji, ale trzeba iść z duchem czasu.
Czy chciałbym, żeby czasy Tibi 7.0-7.3 wróciły? Nie, to już było i jest w moich wspomnieniach jako unikatowe chwile, które już się nie powtórzą. Teraz czas na nowe.
Narzekacie, że nie ma co robić w Tibi, a to nieprawda. Sami nie chcecie się bawić. Pięć lat temu potrafiłem zebrać grupę ludzi i np. bawiliśmy się w berka, graliśmy w piłkę, robiliśmy masę konkursów i zabaw. Gdzie teraz zbudować zamek z parceli...albo nikomu się nie będzie chciało, albo zaraz rozwalą. Potrafiliśmy sobie wkręcić, że szczury przybyły po nasze jedzenie i latać po kanałach z SD'kami. Bawiliśmy się. Każdego dnia było coś nowego. Teraz jak to zaproponuję to słyszę " Co Ty wiesz jaki waste ?! Oszalałeś !", " Przestań, nie będę się bawił jak dziecko", " Nie, wybacz, ale musze wbić level i kasy zarobić" a później od tych samych ludzi "Ale w tej Tibi nudno, tylko exp i exp". Ludzie, zastanówcie się czego chcecie. Tibia to mmorpg, gra wyobraźni. Jeśli chcecie, żeby Cipsoft wam wszystko podsunął pod nos, jak np. boisko do piłki...to już staci sens.
Cały akapit poświęcę czemuś co już się staje denerwujące. Zostawcie w spokoju WoW'a. Ta gra to tak odgrzewany kotlet, że szok bierze, iż ktoś daje ją do porównania jako oryginalną(niekoniecznie w tym temacie). WoW to Diablo 2 w 3D z paroma modyfikacjami. Nie jest nowatorskie, ale jest grywalne i o to chodzi. Jeśli chcecie naprawdę do czegoś porównywać, to poszukajcie trochę starych pionierów MMO i wtedy.
Więc na koniec. Jeśli chcecie mieć klimat, twórzcie go, a nie czekajcie, aż sami go wam stworzą.
|