Zobacz pojedynczy post
stary 31-01-2004, 15:22   #4
Ulrek
Użytkownik Forum

Ulrek's Avatar

Data dołączenia: 22 09 2003

Ulrek ma numer GG 2872951
Domyślny

Panowie (lub panie): człowiek ma problem z grafiką, i wyraźnie pisze że już przeinstalowywał Tibię. Powiedz mi czy Windowsa zmieniałeś z nowszego na starszego (lub odwrotnie). W każdym razie możesz spróbować ściągnąć nowsze lub też starsze sterowniki do swojej karty graficznej (taa, raz NVidia wypuściła zrąbane sterowniki które nie chciały działać). Upewnij się też, że są one pod twoją wersję Windowsa. Po za tym upewnij się że zainstalowałeś DirectX (może to trochę głupie ale mi się raz zdarzyło o tym zapomnieć i potem łamałem sobie głowę nad tym, czemu Direct3D mi nie chodzi). Jeżeli zainstalowałeś Windows Server 2003, będą do niego pasować sterowniki z XP. Jest łatwy sposób żeby sprawdzić, czy to klient Tibii nawala czy twoje stery. Odpal jakąś grę, jakąkolwiek i w opcjach spróbuj włączyć tryb 3D (OpenGL, Direct3D, czy jaki tam jeszcze jest). Jeżeli gra się nie zawiesi i będzie działać normalnie to znaczy że coś jednak nie wporządku jest z klientem.
Jeżeli masz jakieś CD-ki które przyszły razem z kompem, poszukaj na nich jakiś patchy (mi się raz komputer zawieszał co chwila, nie wiedziałem co robić, okazało się że wystarczyło odpalić patcha z CDka). Jeżeli posiadasz CD-ka od karty graficznej, zainstaluj sterownik z niej. Nie ma sensu ściągać nowszych jeżeli te stare działają bez zarzutu.