Zobacz pojedynczy post
stary 08-06-2009, 01:12   #43
Jerkov Thundersword
Użytkownik Forum

Jerkov Thundersword's Avatar

Data dołączenia: 19 11 2004

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wiślaczek Pokaż post
Taa, ciekawa wersja historii. W ciagu jednego roku sie rozpadlo?
Imperium Brytyjskie za Jerzego V w 1922 roku miało36,6 mln km kw.( ang. wikipedia). Od tego momentu zaczal sie powolny upadek imperium - ii wojna swiatowa + utrata wiekszosci koloni.

Lecz Wspolnota NNarodow lepiej brzmi!
@Yoh Asakura

Bullshit. Nadal da sie kupic za 1,30 ;]
Wikipedia, źródło wiedzy, które nigdy się nie myli...
Ufaj dalej wikipedii, a ja ufam Normanowi Daviesowi i "Europie", myślę, że Brytyjczyk polskiego pochodzenia nie na darmo jest uważany za najlepszego historyka na świecie i Wikipedia raczej jego autorytetu nie podważy. Nie mówię, że się rozpadło, tylko zaczęło się rozpadać właśnie w momencie osiągnięcia powierzchni 33,7 mln km². Po utracie Indii nie ma już mowy o Imperium, ale o Commonwealth. Zrobiłem literówkę, chciałem napisać "rozpadało".

Na wikipedii napisano tak:

"By 1922, the British Empire held sway over a population of about 458 million people, one-quarter of the world's population,[1] and covered more than 13,000,000 square miles (33,670,000 km²): approximately a quarter of the Earth's total land area."

"Przed 1922, Imperium Brytyjskie posiadało ziemie zamieszkane przez ponad 458 milionów ludzi, jednej czwartej populacji świata, i zajmowało obszar większy niż 13,000,000 mil kwadratowych (33,670,000 km²): bagatela ćwiartkę całkowitej powierzchni Ziemi."

A to, co ty podałeś jest napisane, ale w polskiej wikiepdii, i tam rzeczywiście podali: " W 1922 r., Imperium Brytyjskie osiągnęło rozmiar 36,6 milionów km², stając się największym państwem w historii ludzkości (około jednej czwartej powierzchni świata)."

Ostatnio edytowany przez Jerkov Thundersword - 08-06-2009 o 01:27.
Jerkov Thundersword jest offline   Odpowiedz z Cytatem