Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wylansowany
Owszem Tibia straciła swój klimat, ale nie przez Cip Soft tylko przez graczy. Ile osób teraz woli robić eventy niż expić? No właśnie. Dlatego Cip Soft próbuje pomóc nam w odbudowaniu klimatu (to nie tworzy klimat - tylko gracze, na upartego można się nieźle bawić w pasjansie), z czego powinniśmy się cieszyć.
|
No właśnie dlatego Tibia straciła swój klimat - bo CipSoft zrobił update'y, które spowodowały obniżenie poziomu trudności gry. Pamiętam, że jeszcze w 2004 roku, jak taki 50 MS biegł przed depo to wszyscy byli pod wrażeniem... A teraz 50 MS to można zrobić w dwa tygodnie. Dlaczego gracze nie są zainteresowani robienie event'ów? Prawdopodobnie dlatego, że średnia wieku spadła do 13-14 lat (chociaż na to składa się kilka innych czynników, np. internet zamiast zegarka na komunię). Pamiętam moją starą gildię z Rubery, gdzie średnia wieku wynosiła ok. 23 lata (kiedyś podliczyli, i to nie była mała gildia, około 30 osób, nazywała się Crimson Crusaders, może ktoś pamięta). Sam miałem wtedy 13 lat, nie więcej... ale widziałem w tej grze coś więcej niż exp, właśnie dlatego, że grałem MAGIEM, a magami cholernie trudno się expiło, więc podczas robienia run trzeba było coś ze sobą zrobić, co? Wtedy każdy każdego bardzo dobrze znał (nie pojawiał się co chwilę nowy 100 ED/MS), wojny miały jakiś sens (teraz 100 MS uderza z SD za tyle samo co 45 MS), nie było tyle agresji spowodowanej przez tą grę (ot, taki stary owner Averiosa z Nebuli krzyczący, że Tibia to jego życie). Ja rozumiem, że gra musi iść naprzód - ale jeśli te zmiany są beznadziejne, to nic na siłę, lepiej poczekać i wymyślić coś lepszego.