Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Albertus
no ja nie wiem czy katolicki bóg chciał żeby ludzie wydawali na niego kasę. z tego co wiem to on nawet mówił żeby żadnych złotych cielaków nie robić itp. a pierwsi apostołowie przecież byli biednymi ludźmi , sprzedawali all i szli przed siebie.
|
Mi również nie podoba się do końca sytuacja finansowa kleru- biskupi żyją w pałacach, księża często jeżdżą najdroższymi samochodami, przecząc założeniom apostołów
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez 2kor
Teraz więc niech wasz dostatek przyjdzie z pomocą ich potrzebom, aby ich bogactwo było wam pomocą w waszych niedostatkach i aby nastała równość według tego, co jest napisane: Nie miał za wiele ten, kto miał dużo. Nie miał za mało ten, kto miał niewiele.
|
Ale z drugiej strony jest to sprawa prywatna między poszczególnymi osobami a własnym sumieniem, ewentualnie Bogiem- zakładając, że istnieje.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet
Hmm, ciekawe z czyich pieniędzy ksiądz, który naucza mnie religii, kupił sobie czerwone BMW. Pensje nauczycieli chyba nie są na tyle wysokie?
|
Zazdrośc? Zarób sobie, albo zostań księdzem.
Cytuj:
Człowiek po to ma wolną wolę, żeby samemu decydować, czy chce wierzyć, czy nie. Powiem ci coś: ludzie wątpią w istnienie Boga nie dlatego, bo wydaje się to być bullshitem, tylko właśnie przez nasz wspaniały Kościół. To już nie jest organizacja religijna, tylko Religijno-społeczno-polityczna. Miesza się gdzie może, oczywiście "w imię Boga".
|
Co ma kk do wiary? Nie podoba mi się jego przeszłośc, nie do końca podoba mi się jego stan obecny, a w Boga wierzę. A od tego jest żeby się mieszał- każdy ma do tego prawo. Dla mnie krk jest raczej drogą, lub sposobem interpretacji, czy też wskazaniem, a nie przepustką, czy jedynym warunkiem zbawienia.