Cytuj:
Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet
Rozumiem chodzenie w każdy piątek na mszę, czy coś, ale jedzenie mięsa? Wciąż nie wiem, co to ma co czyjejś śmierci.
|
Jest to tradycja. Wspominamy w ten sposób śmierć Chrystusa, oddajemy mu cześć. Cześć można oddawać na wiele sposobów.
Cytuj:
Nie. Po prostu lubię jeść mięso.
|
Wiesz dobrze, że nie o to mi chodziło.
Cytuj:
(nie, że ktoś sobie zmarł i dlatego nie jemy, wtf)
|
"ktoś sobie" - uraziło mnie to w tym momencie (domniemam, że cię to nie obchodzi), lecz grzecznośc chyba nakazuje szacunek do pewnych rzeczy?
Cytuj:
1. Po co Bóg stworzył drzewo, z którego nie można jeść?
|
Może to była próba? Próba, która coś ludzkości miała pokazać?
Cytuj:
2. Po co Bóg uczynił mięso smacznym, skoro człowiek miał się żywić tylko roślinami.
|
Piotrowi bodajże objawił się Jezus i przemówił "zabijaj i jedz"
Swoją drogą - nie wyobrażam sobie przy takim zaludnieniu Ziemi aby wszyscy żywili się roślinami O.o
DZWONIĘ PO KSIĘDZA BY ZROBIŁ ACCA NA F.T.PL
Swoją drogą - czemu nikt tutaj nie kwestionuje Chusty z Manopello, Całunu Turyńskiego, przemiany we Włoszech, Egzorcyzmów, czy tych uzdrowień?
@down
Cytuj:
A więc już od samego początku Bóg wątpił w ludzi? Dziwne, że posiadając moc nieskończoną stworzył istotę niedoskonałą. Bóg jest także ojcem zła (stworzył węża, który był zły).
|
To był JEGO plan, jakiś cel w tym musiał być. Co to za sens tworzyć istoty doskonałe, skoro nie mogłyby się uczyć, doświadczać pewnych rzeczy?
Cytuj:
Wątpię, czy Bóg miałby w planach, aby ludzka cywilizacja tak się rozrosła. I chyba dzisiejszego świata też sobie tak nie wyobrażał.
|
Nie przyszło ci na myśl, że On jest wszechmocny, wszechwiedzący? Może nie istnieje dla niego takie pojęcie jak czas? Według mnie wszystko zostało rozplanowane.