Zobacz pojedynczy post
stary 30-06-2009, 01:36   #741
Nari
Użytkownik Forum

Nari's Avatar

Data dołączenia: 06 12 2006
Lokacja: www.tibiaspy.com

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ametystowec Pokaż post
BZDURA JAKICH MAŁO

Jeżeli Jezus i Bóg to te same osoby to dlaczego Jezus mówi, że miłuje bardziej swego ojca aniżeli "królestwa tego świata" gdy Szatan próbuje go namówić do pokłonu na jego (Szatana) cześć? Dlaczego mówi się, że Bóg wysłał Chrystusa na okup...? Powinno mówić się, że Bóg sam siebie wysłał. To jest jeden z wielu missclicków krk. Pomijając fakt, że gdy chrześcijaństwo stawało się legalne tylko i wyłącznie na niektórych warunkach - np. na bałwochwalstwie. Jak myślisz, dlaczego Bóg (o co tak wielu ma pretensje) wymordował tysiące ludzi za czasów Mojżesza? Dlatego, że poddali się bałwochwalstwu (złoty cielec).

btw

Jak to? Jezus kazał się modlić do siebie?
Jezus, Bóg Ojciec (Jahwe) i Duch Święty to jeden Bóg w trzech osobach, nikt nigdy nie mówił, że jedna osoba podzielona na trzy. Postaram się to inaczej wytłumaczyc: Jezus, Jahwe i DŚ mają te same przymioty, są równie doskonali itd. aż do tego stopnia, że są tacy sami a jednak różni. Czyli mają jedno zdanie, jeden cel, te same środki, we wszystkim się zgadzają, ale się różnią samymi sobą. Związek między Jezusem a Jahwe podczas życia ziemskiego tego pierwszego to unia hipostatyczna. Jezus, zstępując na ziemię, pozostaje Bogiem, ale staje się również człowiekiem, tylko, że poza swoim bóstwem a jednocześnie w nim. Dlatego z jednej strony Jezus jest Bogiem i ludzie mogą się do Niego modlic a z drugiej jest człowiekiem, prawie takim samym jak my, ucieleśnieniem cżłowieczeństwa bez grzechu i jako taki człowiek nakazuje modlic się do Boga- Ojca, jako przykład ("to czyńcie na moją pamiątkę") i dlatego też wypełnia cuda w Jego imię a nie swoje. Lepiej nie potrafię tego wyjaśnic, nie jestem teologiem.
Poza tym wyciąganie argumentów z ST, tych na których nie opiera się katolicyzm nie jest zbyt logiczne, przynajmniej wg. mnie. Nie podoba mi się ogólnie większośc ST, przykładowo tysiące kochanek Salomona, setki jego żon, ciągłe wojny i mordy. Ale, jako że wierzę, uważam, że nie powinienem ich osądzac, wątpie zresztą czy na ich miejscu sam byłbym lepszy.

Nari jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.