Zobacz pojedynczy post
stary 30-06-2009, 02:22   #743
Nari
Użytkownik Forum

Nari's Avatar

Data dołączenia: 06 12 2006
Lokacja: www.tibiaspy.com

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ametystowec Pokaż post
Yhy, dlaczego więc modlicie się do Jezusa zamiast do Jahwe? Jezus sam mówił, iż jego ojciec jest od niego "większy". Jeżeli pracowałbyś u pewnego pana, to do kogo byś chodził po wypłatę, do niego? Czy do jego syna? Sam też napisałeś, że Jezus nakazuje modlić się do Jahwe, więc dlaczego modlicie się do niego...dobra dobra, a gdzie tutaj miejsce na św. MP, to do niej też się trzeba modlić...O, a może krzyż? Jeżeli twojego syna zabili by pistoletem - czy też byś powiesił sobie na ścianie pistolet i płaszczył się przed nim?
Ja uważam modlitwę za sprawę raczej prywatną. Podczas mszy św. wierni modlą się tak naprawdę częściej do Jahwe niż do Jezusa,. JCH założył kk i oficjalnie jest to Jego działka- patrz listy św. Piotra i Pawła. Św. Piotr uważa JCH za podstawę Kościoła (kamień węgielny świątyni- my jesteśmy cegiełkami), a św. za serce (znaczenie przenośne- chodzi o mózg, świadomośc, umysł, rozum), który kieruje pracą całego ciała, którego my jesteśmy członkami. Podsumowując: Kościół podlego Chrystusowi, który jako człowiek i Bóg założył go i mu przewodzi, Bóg Ojciec dał mu go we władanie (dobre porównanie z ojcem i syna), a DŚ. umacnia wszystkich proszących o to umocnienie.
Co do kultu świętych- tak jak Jezus jest pośrednikiem do Ojca, tak święci do Jezusa. Krk podczas nabożeństw często prosi świętych o modlitwę- wstawiennictwo. A co do NMP jestem mieszanego zdania. Jej kult rozrósł się tak mocno jak u nas, tylko w Brazylii, zresztą i tam jest inny. Św. Faustyna napisała, że NMP to po prostu Niepokalane Poczęcie. Czyn Boga, jeżeli rozumiesz o co chodzi.
A tak w ogóle to, dla przykładu, protestanci nie uznają kultu świętych, krzyża, innych symboli, oraz bogatych świątyń. Wiem, bo mam znajomego pastora z prawdziwego zdarzenia (mieszkał de facto w USA kilkanaście lat) i dosyc często o tym z nim rozmawiam. Oni są pod pewnym względem podobni do Muzułmanów- modlą się gdzie chcą, wszystkie miejsca uznają za równie dobre, "Bóg jest wszędzie". Niby jest tak w krk, ale różnice widac.

Ostatnio edytowany przez Nari - 30-06-2009 o 02:25.
Nari jest offline   Odpowiedz z Cytatem