Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch
Co do "wiara =/= kościół"... mam znajomą, która uparcie twierdzi, że Jezus jest bogiem, a jednocześnie, że nie wierzy w "to co mówi kościół" ani w Biblię. Tylko trochę nie wie, co odpowiedzieć, jak jej pytam skąd w takim razie czerpie wiedzę o Chrystusie. Strasznie głupia.
|
to fakt , wielu katolikom zadac jakies pytanie to nie beda umieli odpowiedziec (chodzi mi o takie proste tego typu) natomiast ksiadz na wszystko znajdzie odpowiedz i to tak otlumaczy ze u nas jak cala klasa nie chce w cos uwierzyc to sluchaja go jak barany....
On mowi ze najlepszym przykladem do tego ze to jest prawdziwe jest Biblia bo jest pisana przez roznych autorow.
na co ja moge odpowiedziec ze Star Wars tez jest prawdziwe i gdzies biegaja Jedi dlatego ze to tez jest pisane przez roznych autorow... i ksiadz juz ani slowa nie powiedzial.
Oni maja nauczone formulki i wpajaja je ludziom ale jak by sie nad nimi zastanowic ( co juz bedzie uznane za jakis grzech i za to ze czlowiek jest niewierzacy) to jest duzo takich odmiennosci itp.